Nemocní lidé v ohrožení! Sestry vyhlásily stávkovou pohotovost - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Nemocní lidé v ohrožení! Sestry vyhlásily stávkovou pohotovost

PrahaI Desítky nemocných lidí v ČR, závislých na každodenní odborné pomoci, jsou v ohrožení. Na 700 zdravotních sester, které se o ně starají a jsou vesměs pod Charitou ČR, vyhlásily stávkovou pohotovost. Jednání s ministerstvem zdravotnictví přitom nic nepřinesla.

 

Sestrám domácí péče vadí především jejich nízké platy a další podmínky. Vyzvaly proto zdravotní pojišťovny, aby situaci okamžitě řešily. Jinak hrozí, že se o nemocné, kteří jsou závislí na jejich pomoci, nebude mít časem kdo starat. 

 

„Představte si, že si u vás někdo objedná práci. Vy ji odvedete kvalitně, včas a v plném rozsahu. Vyúčtujete ji, a poté se dozvíte, že dostanete zaplacené jenom tři čtvrtiny," tvrdí Charita Česká republika, pod kterou pracuje téměř 700 sester. Ty za rok ošetří přes 40 000 pacientů, u kterých vykonají 1,5 milionu návštěv.

 

„Která sestra by byla spokojena se mzdou maximálně 23 tisíc hrubého a přitom být v terénu odkázána pouze na svoji odbornost, rozhodnost a kreativitu," ptá se Charita.

 

Podle svých slov již Charita několikrát jednala přímo i s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). „Se zdravotními pojišťovnami v čele s VZP jsme během roku jednali sedmkrát. Bezvýsledně," dodávají zástupci Charity a sester. VZP, která je naší největší pojišťovnou, však tvrdí, že zdravotní péče v letošním roce je hrazena podle dohody pojišťoven se zástupci jednotlivých segmentů zdravotního systému.

 

„Zástupci domácí péče se s pojišťovnami dohodli na tom, jak bude letos domácí péče hrazena. Toto při dohodovacím řízení stvrdili svým podpisem," uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že pro dohodu je nutný souhlas obou stran. „Je evidentní, že zástupci segmentu domácí péče souhlasili s tím, jak budou letos zdravotní pojišťovny jejich služby hradit."

 

Sestry však namítají, že jejich podmínky jsou stále špatné, a pokud nezabrala jednání s pojištovnami ani ministrem, těžko mohly s něcím souhlasit. 

 

Zdroj: Metropol / archiv a FB

Charita varuje, že sestry domácí péče jsou špatně placeny!

Tématické zařazení:

 » Politika  

 » Aktuality  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření