Taxikáři protestují proti novele vlády rušící taxametry či označení - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Taxikáři protestují proti novele vlády rušící taxametry či označení

Praha I Sdružení českých taxikářů připravuje na začátek dubna další protest proti postupu státu vůči alternativním poskytovatelům taxislužeb typu Uber či Taxify. Požadují okamžité stažení novela zákona o silniční dopravě, kterou nedávno schválila vláda, podle níž by vozidla taxislužeb už nemusela mít taxametr ani střešní svítilnu

 

To, na čem doposud úřady lpěly, by ztratilo svůj smysl. Kromě taxametru by nově řidiči taxy už nemuseli podstupovat zkoušky z místopisu. Sdružení českých taxikářů navržené změny vnímá jako "šité na míru nadnárodním korporacím".

Předseda sdružení Petr Polišenský uvedl, že protest se má konat 8. dubna v Praze, a to společně s polskými a španělskými taxikáři.

Loni nespokojení taxikáři v hlavním městě několikrát protestovali proti alternativním přepravcům a přístupu státu vůči nim.

Stát chce změnou zákona umožnit větší využití moderních technologií v taxislužbě a zároveň vyrovnat podmínky pro klasické taxislužby a alternativní přepravce.

"Je naprosto evidentní, že vláda i česká politika opět zradila české podnikatele a opět kope za nadnárodní korporace s vysokým diplomatickým krytím. Je také již naprosto evidentní, že novela silničního zákona přes veškeré krásné řeči o narovnání podnikatelského prostředí a deregulaci je šita na míru nadnárodním korporacím, které potřebují vysokou míru fluktuace pracovní síly v taxislužbě," uvedl Polišenský. Nadnárodní firmy podle něj potřebují, aby povolání řidiče taxislužby mohl vykonávat kdokoliv včetně levné pracovní síly z východu, "vše pod pláštíkem takzvané digitalizace ekonomiky". Vládní novela pouze legalizuje černé taxikáře, tvrdí zástupci tradičních taxislužeb.

Sdružení požaduje stažení navrhované novely a žádá úřady ke spolupráci na novele, která zohlední skutečné potřeby taxislužby a bude v zájmů českých občanů. "Požadujeme okamžitou reakci příslušných orgánů, které musí konečně vymáhat právo v této zemi. To se dá udělat jediným způsobem - neprodleným vypnutím aplikací Uberu a Taxify," uzavřel Polišenský.

Výhrady k novele má i společnost Taxify nebo Praha. Nyní směřuje norma do parlamentu.

Zdroj: Metropol, ČTK / foto: Shutterstock

Tématické zařazení:

 » Politika