Po rekonstrukci se krajský statek v Milíkově - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Po rekonstrukci se krajský statek v Milíkově

foto archiv

Milíkov | Hrázděný statek v Milíkově pocházející z 18. století se v budoucnu může stát výletním cílem i zázemím pro vzdělávací a kulturní akce. Statek nechá zrekonstruovat Karlovarský kraj, který tuto kulturní památku vlastní od roku 2008. Náklady na opravu a zpřístupnění statku dosáhnou 24, 5 milionu korun s dotací z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

 

„Statek v Milíkově se nachází na úžasném místě, je zasazený do přírody na kraji Milíkova a děti i dospělí návštěvníci si v jeho prostorách snadno představí tehdejší styl venkovského života. Kraj má v plánu citlivě využít možnosti této kulturní památky a zřídit zde etnografickou expozici, jež seznámí zájemce s dějinami statku, s každodenním životem tehdejších obyvatel, s drobnou řemeslnou a domácí výrobou i s tradicemi chebského folklóru,“ vysvětlila náměstkyně hejtmanky Daniela Seifertová.

Přestavbu budov statku připravovalo Muzeum Cheb, kterému se v březnu loňského roku se podařilo uspět s žádostí o finanční podporu projektu v rámci IROP. „Rekonstrukci statku provede společnost Bolid M ve třech etapách. V letošním roce bychom rádi započali přípravné práce jako je zřízení staveniště, kácení a nutné prořezy dřevin, pak bude následovat výstavba nových inženýrských sítí a sanitárního zařízení. V následujícím roce 2019 bychom měli pokračovat opravou výminku a zahájením rekonstrukce hlavního obytného domu,“ popsala ředitelka Muzea Cheb Martina Kulová. Stavebníci by v dalších letech měli dokončit opravu hlavního domu, vybudovat nové komunikace, oplocení  a počítá se s výsadbou okrasné a užitné zahrady.

„Tvorba nové expozice bude soustředěna do poslední třetí etapy od ledna do června 2021, během níž chceme instalovat lidový nábytek, chebské kroje, zemědělské nářadí. Expozice bude navíc opatřena audiovizuální technikou,“ dodala Kulová. Od letošního roku již probíhá restaurování 84 sbírkových předmětů, které jsou tvořeny lidovým malovaným nábytkem a hospodářským nářadím, obrazy a textilem.

Statek se nachází na severním okraji obce Milíkov nedaleko kostela sv. Šimona a Judy. Má klasický půdorys chebské hrázděné usedlosti: přibližně čtvercový dvůr uzavřený obytným stavením s chlévem, stodolou, do dvora otevřenou kolnou a výminek postaveným na místě původních samostatných chlévů. Nejstarší budovou je stodola datovaná na jednom z vnitřních trámů k roku 1781. V roce 2005 byl statek čp. 18 v Milíkově zapsán do seznamu kulturních památek.

 

Zdroj: Metropol

Tématické zařazení:

 » Politika  

 » Aktuality  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření