Poslanci schválili v prvním čtení rozpočet pro příští rok - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Poslanci schválili v prvním čtení rozpočet pro příští rok

Ikona

23. října 2009, 10.38 | PRAHA | Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení návrh zákona o státním rozpočtu pro příští rok. "Jsem rád, že rozpočet se schválil v těch dimenzích, pro které jsem dostal zadání programovým prohlášením vlády a jsem rád, že se mi nakonec podařilo poslancům vysvětlit to, proč jsme například preferovali snížení deficitu na úkor ekonomického růstu," zhodnotil Janota.

 

Janota také podle svých slov doufá, že v dalších čteních nebude rozpočet devalvován nějakými neuváženými přesuny peněz. Narážel tím na skutečnost, že například ČSSD a KDU-ČSL avizovali, že v druhém čtení hodlají předložit pozměňovací návrhy na navýšení například peněz do sociálního systému. "předpokládám, že jakési pohyby položek budou, ale pokud budou v jednotkách miliard a budou směřovány tam, kde jsem vycítil problém například v rámci sociálních služeb, je to přípustné," dodal Janota.

 

"Doufám, že se vyvarujem takovým těm "medvědům", na které jsme byli zvyklí v posledních 15 letech. Poslancisi snad uvědomuj ísložitost současné ekonomické hospodářské situace a budou požadovat řešit opravdu jenom ty nejpalčivější problémy," dovysvětlil ministr financí. Upozornil také na to, že návrh například na +3. důchody pocházející s dílny ČSSD zavání spíše populismem a ne uvážliváým ekonomickým rozhodnutím.

Pro bylo ze 155 přítomných poslanců 125, proti bylo všech 24 hlasujících komunistů.

Rozpočet na příští rok poslancům představil ministr financí Eduard Janota s tím, že počítá s deficitem ve výši 162,7 miliardy korun. Deficit veřejných financí by tak měl dosáhnout výše 5,3 procenta vůči hrubému domácímu produktu, který by měl podle odhadů ministerstva financí v příštím roce klesnout o 0,5 procenta. Rozpočet počítá s příjmy ve výši 1 022 miliard korun a výdaji ve výši 1 184,7 miliardy korun.

Ministra financí Eduarda Janotu potěšilo, že alespoň někteří z poslanců pochopili, že jeho návrh státního rozpočtu představuje "maximum možného".

"Za deficitem téměř 163 miliard korun si stojím," prohlásil Janota v závěrečné řeči před hlasováním o rozpočtu.

Ikona

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika