Slovenský premiér dal facku Americe i NATO - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Slovenský premiér dal facku Americe i NATO

Ikona

23. října 2009, 10.27 | BRATISLAVA | Premiér Robert Fico dal facku spojencům, píše v pátek slovenský deník Pravda k projevu šéfa vlády na neformální schůzce NATO v Bratislavě. Deník Sme označil jeho řeč za "strašné tlachání". "Generální tajemník NATO Rasmussen ve čtvrtek nejprve poděkoval Ficovi za vřelé přivítání v Bratislavě a premiér mu pět minut nato vyťal diplomatickou facku.

 

Fico řekl, že válka v Iráku byla honbou za ropou," připomíná deník Pravda

"Invaze do Iráku byla motivovaná pouze ropou, ničím jiným. Navíc byla nelegitimní, protože o ní nerozhodla žádná mezinárodní instituce," cituje Pravda slovenského premiéra.

Vedle sedící Rassmusen přitom ještě jako dánský premiér podpořil vyslání dánských vojáků do Iráku. Ficovy výroky přešel mlčením.

To ale nebylo vše, pokračuje deník. Slovenský premiér odmítl protiraketovou obranu NATO, ačkoli Slovensko zatím žádnou nabídku na její rozmístění nedostalo.

"Pokud budu premiérem, nebudu souhlasit s rozmístěním žádných prvků protiraketové obrany ve Slovenské republice," pravil hostitel Fico sedící vedle hosta Rasmussena. Nový protiraketový štít má přitom být projektem NATO, kterému Rasmussen šéfuje, připomíná Pravda.

Peter Schultz, komentátor slovenského deníku Sme, označil Ficovy výroky za "strašné tlachání" (tárání). To, co řekl Fico, si podle něj "může normální politik v krajním případě naprostého otupení myslet, ne však vyslovit".

Na Ficova slova reagoval náměstek amerického ministra obrany Alexander Vershbow. "To že řekl slovenský premiér? Každá země NATO má právo na svoje suverénní rozhodnutí, ale věříme, že Slovensko se ze solidarity k ostatním členským státům NATO k projektu připojí,“ řekl.

Ficovy kritiky si povšimla také americká média, která jinak projevy slovenského prezidenta vůbec nezajímají. Zpráva o "drsné kritice Ameriky" se objevila v televizi CBS či v denících Miami Herald, Las Vegas Sun i na jednom z nejčtenějších portálů Yahoo.

Tématické zařazení:

 » Politika