Vyslechneme ředitele Sazky i BIS, říká Tejc - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vyslechneme ředitele Sazky i BIS, říká Tejc

Ikona

22. října 2009, 17.56 | PRAHA | Předseda stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) Jeroným Tejc ve čtvrtek uvedl, že komise vyslechne ředitele Sazky Aleše Hušáka i ředitele BIS Jiřího Langa. Učiní tak podle Tejce za 14 dní na základě informací, které zaznívají z médií.

 

"My jsme se dohodli, že na základě těch informací, které zaznívají především z médií, se budeme situací kolem Sazky a BIS zabývat na příštím jednání, které se uskuteční přesně za 14 dní ve čtvrtek," uvedl Jeroným Tejc. "Tam bychom chtěli vyslechnout jak pana ředitele Hušáka, tak posléze pana ředitele BIS Langa," dodal.

Tejc také uvedl, že komise v nejbližších dnech písemně požádá BIS, aby jí sdělila, zda jí v této věci byl zadán úkol – a to ať už vládou, prezidentem či jinými osobami. V případě, že úkol zadán byl, budeme chtít vědět, jakým způsobem byla zadána pravomoc a působnost BIS, vysvětlil Tejc.

"Očekáváme, že tyto informace obdržíme ještě před jednáním komise, abychom je mohli zohlednit," řekl předseda komise.

Podle komise v této kauze existují dvě varianty. Buď byl úkol BIS zadán, nebo jednala na základě svých poznatků. V tom případě by musela podat zprávu příslušnému ministrovi či vládě.

Tejc poznamenal, že by byl skeptický ke vzniku jakékoliv další vyšetřovací komise. Současná komise má totiž pro kontrolu BIS speciální kompetence.

"My pouze chceme, aby se prověřilo to, zda BIS nebo její příslušníci porušili zákon. Nepřísluší nám zkoumat, co se děje v Sazce. K tomu jsou tu příslušné orgány státu," dokončil Tejc, který také uvedl, že komise byla ve svém rozhodování jednotná.

Tématické zařazení:

 » Politika