Kopicová: Češi se obviňují z toho, že své vysokoškolské tituly získali podvodem - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Kopicová: Češi se obviňují z toho, že své vysokoškolské tituly získali podvodem

Ikona

22. října 2009, 15.40 | PRAHA | Češi na sebe navzájem píší udání a obviňují své sousedy, že získali vysokoškolské tituly podvodem. Ve čtvrtek to sdělila ministryně školství Miroslava Kopicová, když hodnotila situaci s "rychlostudenty" na plzeňských právech při zasedání sněmovního školského výboru.

 

"Moji kolegové na ministerstvu mají celý seznam udání od lidí na své sousedy, kvůli tomu, jak získali titul. Je třeba zachovat chladnou hlavu," uvedla. Ministryně se o tom zmínila, když vysvětlovala, že ne všichni lidé, u kterých panuje podezření, že na plzeňských právech zvládli své studium za nestandardně krátkou dobu, nejde o podvod.

"Každý má právo na presumpci neviny," sdělila s tím, že vše se musí prověřit a pak vyřknout soudy.

Kauza plzeňské právnické fakulty odstartovala sice před měsícem, ovšem problémy fakulty se táhnou již delší dobu. V červnu roku 2008 akreditační komise ministerstva školství (MŠ) poukázala na nedostatky v kvalitě výuky na fakultě. Nejnovější skandál odstartoval článek v Lidových novinách, který upozornil, že proděkan plzeňské právnické fakulty Ivan Tomažič opsal desítky stran ve své disertační práci, kterou obhájil v roce 2006. Jeho školitelem byl druhý proděkan právnické fakulty Milan Kindl a oponentem práce děkan fakulty Jaroslav Zachariáš. Textová analýza ukázala, že i Zachariášův oponentský posudek je plagiát. Postupně se odkrývaly další maléry fakulty. Například se zjistilo, že kolem čtyř stovek studentů absolvovalo právnické studium nestandardně a rychlým způsobem, z fakulty zmizely disertační práce. Mezi rychlostudenty se objevují známá jména politiků, modelek a dalších lidí známých z veřejného života. Podezřele rychle dokončily práva i desítky policistů. Mluví se o provázaném systému a o budování mafiánské sítě klientských vazeb založených na propojení se státní sférou či bezpečnostními složkami.

Tématické zařazení:

 » Politika