Biden v Česku připomněl potřebu diverzifikace jaderné energetiky - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Biden v Česku připomněl potřebu diverzifikace jaderné energetiky

Ikona

23. října 2009, 15.14 | PRAHA | Americký viceprezident Joe Biden v pátek v Česku při jednání s premiérem Janem Fischerem zdůraznil, že diverzifikace je nezbytná nejen pro surovinové zdroje, ale i pro nukleární zařízení. Lobboval tak za americkou společnost Westinghouse, která má zájem získat zakázku na dostavbu Temelína.

 

"Je třeba provádět diverzifikaci nejen surovinových zdrojů, ale také v nukleárních zařízeních," konstatoval Biden.

Fischer s viceprezidentem souhlasil a zdůraznil, že česká strana si je vědoma, že surovinové zdroje i dodavatele nukleárních a obecně energetických zařízení a technologií je třeba diverzifikovat teritoriálně.

"Dotkli jsme se otázky energetické bezpečnosti. Hovořili jsme o tom, jak i Česká republika vnímá vyšší potřebu vyšší diverzifikace ve smyslu teritoriální, tedy odkud k nám přicházejí energetické suroviny i pokud jde o diverzifikace vlastních energetických zařízení v této zemi," řekl Fischer.

O zakázku na dostavbu temelínské elektrárny se přihlásilo již 25 zájemců. Největší šance na vítězství mají podle většiny odborníků ruský Atomstrojexport z polostátního holdingu Rosatom, americká společnost Westinghouse, japonský Mitsubishi nebo francouzsko-německá Areva. Lobbisty mají tito zájemci z nejvyšších oficiálních kruhů.

Zájemci se mohou do výběrového řízení hlásit do konce října. Rozhodovat se o dodavateli bude příští rok.

ČEZ hodlá na stavbu dvou bloků Temelína investovat až půl bilionů korun.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika