Soňa Marková: Návrhy stomatologické komory jsou nemravné - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Soňa Marková: Návrhy stomatologické komory jsou nemravné

zdroj: archiv Metropolu

Praha | Česká stomatologická komora přichází podle KSČM opakovaně s nehoráznými požadavky na to, aby si pacienti sami hradili ošetření u zubních lékařů. „Nedávno dokonce poslali všem poslancům a poslankyním...

 

dárek – hračku v podobě zubní protézy, která po natažení „vesele běhá“ po stole. Mohlo by to sloužit k pobavení, kdyby současně s tím nepřicházely výzvy k tomu, abychom zpoplatnili již tak drahou stomatologickou péči. Tentokrát se tedy dozvídáme, že si za své zubní kazy můžeme sami,“ říká Soňa Marková, poslankyně PSP ČR a stínová ministryně zdravotnictví KSČM. 
Částečně jistě můžeme podle jejích slov ovlivnit stav svého chrupu tím, že se o své zuby zodpovědně staráme, pravidelně chodíme na preventivní prohlídky, žijeme a jíme zdravě. Na druhou stranu nelze pominout genetiku, která může mít výrazný vliv na kvalitu zubní skloviny. Negativně mohou působit také různá onemocnění, například diabetes nebo třeba, pokud se jedná o těhotné ženy.
„Nelze tedy v žádném případě souhlasit se zpoplatněním zubních výplní, a to ani v případě, že Evropská komise zakáže používání těch nejlevnějších, amalgámových. KSČM trvá na tom, aby byla potřebná stomatologická péče hrazena z veřejného zdravotního pojištění a aby se nezvyšovala již tak dost vysoká spoluúčast pacientů. Česká republika se nesmí stát národem bezzubých,“ zdůraznila Soňa Marková.

Zdroj: KSČM

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  » Zdraví  

 » Politika