Novela telekomunikačního zákona byla schválena - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Novela telekomunikačního zákona byla schválena

zdroj: KSČM

Praha | Vláda včera schválila novelu telekomunikačního zákona, která stála místo exministra průmyslu Jana Mládka. Předpis by měl víc chránit spotřebitele, zvýšit pravomoci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ)...

 

a také zajistit přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2.
Novela telekomunikačního zákona zkracuje čas na změnu operátora ze 42 na deset dní a zvyšuje pokuty udělované operátorům z nynějších 20 milionů korun až na deset procent z obratu firmy. Novinkou také je, že smlouvy s operátory budou muset obsahovat možný maximální rozsah jejich jednostranné úpravy a také povinnost operátora informovat spotřebitele o možnosti od smlouvy při změně podmínek bez sankcí odstoupit. Dosud se tak dělo jen při zhoršení podmínek smlouvy.
Podle premiéra Bohuslava Sobotky novela vytvoří tlak na pokles cen mobilních dat. Mobilní operátoři tvrdí, že je to nesmysl. Stínový ministr průmyslu a obchodu KSČM Pavel Hojda je v této věci spíše na straně premiéra. „Operátoři hájí jen své zájmy, nikoli zájmy státu či spotřebitelů. Trh není dostatečně vyvinutý, to je pro ně výhodné a mají zájem na zakonzervování tohoto stavu,“ řekl Pavel Hojda, podle nějž by nový zákon nějaké snížení cen dat způsobit mohl. Vláda by však podle Hojdy měla věnovat větší pozornost rozvoji vysokorychlostního internetu, zvlášť když k tomu má dostatek prostředků z Evropské unie. Jeho rozšíření by rovněž mělo vést k zákonitému snižování cen dat.
Všechny sněmovní strany se minulý týden dohodly na tom, že projednání návrhu v dolní komoře zkrátí tak, aby změna mohla projít legislativním procesem před koncem volebního období. Schůzku zástupců stran sezval premiér, který je od března pověřen vedením ministerstva průmyslu a obchodu.

Zdroj: KSČM

Tématické zařazení:

 » Politika  

 » Aktuality  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření