Litoměřice podporují svobodu Tibetu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Litoměřice podporují svobodu Tibetu

zdroj: město Litoměřice

Litoměřice | Město Litoměřice se i v letošním roce rozhodlo podpořit Tibet. Připojilo se k 58. ročníku mezinárodní kampaně s názvem Vlajka pro Tibet. „Den 10. března je den výročí povstání Tibeťanů proti čínské...

 

okupaci Tibetu. Litoměřice se k této významné akci připojily poprvé již v roce 1996 a byly tak jedním z prvních čtyř měst České republiky, která kampaň podpořila,“ vysvětlila mluvčí města Litoměřice Eva Břeňová.
Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 000 Tibeťanů, přes milion Tibeťanů zemřelo v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Cílem kampaně je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.
Vlajka letos popáté zavlála také na Knihovně Karla Hynka Máchy, příspěvkové organizaci města Litoměřice. „I my cítíme potřebu vyjádřit solidaritu s obyvateli Tibetu a připomenout nutnost dodržování lidských práv po celém světě,“ sdělil Karel Tománek, ředitel knihovny Karla Hynka Máchy v Litoměřicích.
Podle občanského sdružení Lungta, které informuje o tibetské problematice, se v loňském roce k akci připojilo 759 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Stovky vlajek vlají každoročně v Německu, Francii, Belgii a dalších zemích. Vlajky vyvěšuje celá řada škol, včetně Univerzity Karlovy, a kromě různých organizací také spontánně mnoho občanů ČR. Po celé České republice probíhá v průběhu března řada akcí na podporu Tibetu.

Zdroj: Město Litoměřice

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kraje  » Ústecký  

 » Politika