Kabaretní bramboračka plná humoru v hlavní roli s Martinem Zahálkou a Andreou Elsnerovou - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Kabaretní bramboračka plná humoru v hlavní roli s Martinem Zahálkou a Andreou Elsnerovou

zdroj: 2media.cz

Praha | Rozverná inscenace Milana Šotka Lesk a bída zemských jablek: Kabaretní bramboračka rozvíjí kabaretní linii současné Violy, což podtrhuje i zvolený žánr „bramboračky“ – vyprávění s několikerými...

 

dějovými odskoky (bramborová pohádka, bramborová operetka, bramborový horor). Ústřední dvojici si zahrají Martin Zahálka a Andrea Elsnerová, členové souboru Divadla na Vinohradech, sekundovat jim budou dva „brambodříči“ Jiří Suchý z Tábora a Anita Krausová. První repríza této novinky je na programu Violy již v sobotu 18. března od 20hod.
 „Herci mě zklamali! Pitvoří se, extemporují – a svou hrou kazí mou hru. Už pro ně nenapíšu ani řádku. Leda řádku brambor….“ Alfréd Rumkovský (Martin Zahálka), největší dramatik současnosti, nemůže vystát manýry Ellen Mandelinové (Andrea Elsnerová), největší herečky současnosti. Proto svou „Marii Antoinettu“, přislíbenou původně Velkému divadlu, začne psát pro divadlo bramborové – nejplebejštější ze všech loutkařských technik. S tím se pochopitelně odmítá smířit Mandelinová, jež už se v Rumkovského Antoinettě dávno zhlédla. Bude však v jejích silách zahrát to, co dramatik předepsal bramborovým „herečkám“ (které by se pro každou roli doslova rozkrájely)?
„Divadlo na divadle je herecky i divácky oblíbený žánr a navíc dramatická novinka na malém poetickém jevišti pražské Violy! Pravidelní diváci i ti, kteří si oblíbili autorský styl Milana Šotka a do Violy přijdou poprvé právě na něj, se mají věru na co těšit," slibuje ředitel Divadla Viola Robert Tamchyna.
„Mezi hudebníky není rozšířenějších vtipů než těch o violistech. Nástroj, kterým tito hráči vládnou, z nich vychází jako podpůrný, okrajový, až zbytečný – 'kočkopes' svojí stavbou. Mezi divadelníky panuje naopak k violistům – hráčům Divadla Viola – velký respekt. Jsou to mistři svého oboru. A často ohrožené druhy. Těšilo mě setkat se s nimi nad zrovna tak ohroženým, ba vyhynulým žánrem – divadlem psaným pro brambory. Z memoárů Františka Kováříka, letitého herce Divadla na Vinohradech, vyplývá, že byl-li někde skutečně šťastným, pak právě u bramborového divadla. Věřím, že jeho dva následovníci, opory Vinohradské scény, rozezní 'nástroj' Viola opět náležitě podstatně a nezanedbatelně," konstatuje autor a režisér hry Lesk a bída zemských jablek: Kabaretní bramboračka Milan Šotek, který je rovněž spolutvůrcem poetiky Cabaretu Calembour a držitelem Ceny Alfréda Radoka za Nejlepší původní českou hru.

Zdroj: Simona Andělová

Tématické zařazení:

 » Politika  

 

 » Kraje  » Praha  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření