Wolf: Ti, kdo vytvářejí moji kauzu, jsou velcí hráči z Ostravska - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Wolf: Ti, kdo vytvářejí moji kauzu, jsou velcí hráči z Ostravska

Ikona

20. října 2009, 14.41 | PRAHA | Poslanec Petr Wolf (nestr.) na úterní tiskové konferenci uvedl, že kauza vedená proti němu ohledně zneužití státních dotací je pouze uměle vytvořenou osobní mstou "velkých stranických hráčů" z Ostravska. Wolf si také stěžuje, že sám nemá k informacím o svém případu přístup.

 

"Stejná hra, která zařadila do panoptika politických mrtvol ČSSD osobnosti z Ostravska, jimiž byli například Petr Lachnit nebo Jozef Kubinyi, mne dostala do pozice člověka, který se míní bez intrik bránit původcům nekulturních špinavostí," vysvětlil Wolf s tím, že se nedomnívá, že iniciátoři umělého kříšení jeho kauzy jsou z čela vedení strany z Lidového domu. "Zdroj těchto špinavostí je na Ostravsku, a není těžké uhodnout, kteří velcí hráči z tohoto regionu potřebovali z konkurenčních důvodů vytvořit "Kauzu Wolf".

"Žádné dotační prostředky nebyly zpronevěřeny, šlo pouze o rozchod dvou smluvních stran na konkrétním právním základě," uvedl Wolf s tím, že obvinění, že jako zástupce rodinné firmy UT 2002 zpronevěřil část dotace poskytnuté ministerstvem životního prostředí, je politické haraburdí vyprodukované jako osobní msta.

Wolf se domnívá, že příčinou pomsty je mimo jiné to, že v roce 2008 se vzepřel pokynům vedení ČSSD a odmítl hlasovat pro kandidáta na prezidenta Jana Švejnara a později ze strany vystoupil. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by se měl Wolf vzdát imunity a zachovat se jako dospělý muž.

Wolf také upozornil na to, že odpoledne bude o jeho případu jednat mandátový a imunitní výbor, který má reagovat na některé jeho žádosti. "Chceme odpověď na to, zda dostaneme spisy ohledně případu Wolf a zda mohu pana poslance před výborem zastupovat," uvedla Wolfova zástupkyně Klára Veselá Samková.

Veselá Samková také dodala, že pokud by chtěla sněmovna znát pravdu, měla by ustavit vyšetřovací komisi a vyšetřovat a ne zbavit Wolfa imunity na základě nepodložených argumentů. "Navíc se nemůžeme ani obrátit na policii, nevíme na kterou, informace o případu se domníváme pouze z médií, protože nám nikdo žádné neposkytne," postěžovala si Veselá Samková.

"Po jednání mandátového a imunitního výboru a výsledku hlasování Poslanecké sněmovny hodlám postupně a v příslušném časovém sledu odhalovat politické a mediální manipulace," dodal k tomu Wolf.

Poslanec upozornil na to, že při své obhajobě použije důkazy například smlouvu o narovnání mezi UT 2002 a ministerstvem životního prostředí, právní stanovisko ve věci finanční kontroly prováděné MŽP u společnosti UT 2002, doklady o řádných ročních kontrolách projektu ze strany MŹP, stanovisko NKÚ ke kontrole dotovaných projektů a bude sám iniciovat soudní řízení, aby mohla jeho čest být očištěna.

O vydání Wolfa zažádala poslance přímo protikorupční policie, která naznačuje, že poslanci hrozí stíhání za zneužití státní dotace. Ve zprávě je objasněno podezření z úvěrového podvodu a porušování autorských práv. Podle policie čerpal Wolf dotaci v rámci ministerstva životního prostředí a následně s ní protiprávně nakládal.

Případ otevřeli kontroloři NKÚ, když v červnu roku 2006 odhalili, že Wolfova firma UT 2002 nepoužila část dotace od ministerstva životního prostředí na vyhraněné účely. Podle policie se jednalo o zneužití několika milionů korun.

Tématické zařazení:

 » Politika