Profil: Do Prahy míří ostřílený Joe Biden - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Profil: Do Prahy míří ostřílený Joe Biden

Ikona

19. října 2009, 17.27 | PRAHA | Joe Biden, americký viceprezident a pravá ruka Baracka Obamy, přiletí ve čtvrtek na dvoudenní návštěvu Česka. Během jednání s premiérem Janem Fischerem a prezidentem Václavem Klausem bude vysvětlovat odstoupení USA od původní smlouvy o radaru a prosazovat nové plány protiraketového systému.

 

Biden je znám jako odpůrce koncepce Národní raketové obrany v podobě, v jaké ji prosazovala Bushova administrativa. Podle Bidena masivní investice do systému radarů a fixních raket, které se nejeví zcela jako efektivní, odváděly pozornost od reálnějších hrozeb. Bushe kritizoval taktéž za jednostranné vypovězení smlouvy s Ruskem o omezení systémů protiraketové obrany (ABM). Biden krok komentoval jako podkopávání snahy Spojených států o omezení šíření jaderných raket a jako cestu k novým závodům ve zbrojení.

"Budeme pokračovat ve vývoji protiraketové obrany jako protiváhy rostoucí íránské kapacitě za předpokladu, že tato technologie bude účinná a bude odpovídat vynaloženým nákladům. Budeme o tom hovořit s našimi spojenci v NATO i s Ruskem," avizoval Biden již v únoru, krátce po svém nástupu do funkce.

"Mezi naší bezpečností a ideály není žádný konflikt. Posilují se navzájem. Díky zbraním jsme získali nezávislost a zbraně v dějinách chránily naši svobodu. A to se nezmění," dodal Biden, který je znám svým realistickým, mnohdy - ve srovnání s Obamovým idealismem- až skepticky působícím nadhledem.

Joseph Robinette Biden se narodil 20. listopadu 1942 ve státě Pensylvánie jako první ze čtyř dětí Josepha a Jean Bidenových. Chodil do církevní školy Svaté Heleny, vystudoval práva a založil si vlastní advokátní firmu.

Začátek Bidenovy politické kariéry poznamenala tragická nehoda. V roce 1973, jen týden poté, co byl zvolen senátorem za stát Delaware, mu při autonehodě zemřela manželka Neilie a roční dcerka Naomi. Synové Joseph Beau a Hunter utrpěli vážná zranění. Biden v té době uvažoval, že odstoupí, nakonec se ale rozhodl vytrvat. Každý den dojížděl vlakem do svého úřadu ve Washingtonu a vypracoval se mezi špičkové politiky, dvakrát dokonce kandidoval na amerického prezidenta.

V roce 1977 se Joe Biden podruhé oženil. Jeho manželkou se stala Jill Jacobsová, společně mají dceru Ashley.

Biden v roce 1988 prodělal mozkové aneurysma (prasklá cévní výduť) a málem zemřel. Po dvou operacích a téměř ročním zotavování se ale dokázal vrátit zpět ke své práci.

Stejně jako Obama je Biden odpůrcem války v Iráku, není však žádnou „holubicí“. V roce 1999 se jako vlivný člen Senátu zasadil o zahájení náletů na Kosovo. Byl také zastáncem rozšíření NATO o Polsko, Maďarsko a Českou republiku.

Biden vyvažuje hlavní nedostatky, které kritici viděli na Obamovi, a které příštímu prezidentovi na začátku kampaně vyčítal sám Biden, tedy nízký věk a malé zkušenosti se zahraniční politikou.

Biden byl v letech 2001 až 2003 předsedou zahraničního výboru Senátu a v lednu 2007 do jeho čela usedl znovu. Během své politické kariéry dokázal prosadit několik zákonů a stal se uznávaným odborníkem na zahraniční vztahy.

Biden, první viceprezident pocházející z Delaware a první katolík zastávající tuto funkci, chce podle svých slov Obamovi při každém zásadním rozhodnutí poskytovat rady a konzultace. „Barack je člověkem, který bude určovat politický směr a dělat rozhodnutí. Já mu budu poskytovat svůj úsudek,“ komentoval Biden svůj nástup do funkce viceprezidenta v lednu tohoto roku.

Americký viceprezident, který je druhým nejvyšším představitelem země, má dvě ústavní povinnosti: jednat jako zástupce prezidenta a předsedat Senátu. Právo hlasovat v Senátu však má pouze v případě rovnosti hlasů.

Tématické zařazení:

 » Politika