Ministryně Šlechtová na obhlídce krematorií - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ministryně Šlechtová na obhlídce krematorií

zdroj: Veronika Vároši

Jihočeský kraj | Ministryně Karla Šlechtová dnes zavítala do tří krematorií v Jihočeském kraji. Prověřila tak tamní praxi pohřebních služeb. Novela zákona o pohřebnictví, která je nyní projednávána v Poslanecké...

 

sněmovně, slibuje tvrdší postihy. Mnozí provozovatelé pohřebních služeb i krematorií to vítají. 
 
„Jedním z hlavních důvodů vzniku novely zákona o pohřebnictví je právě fakt, že pozůstalí často ani neví, co se s jejich blízkými po smrti děje. Praktiky některých soukromých pohřebních ústavů jsou otřesné a neetické, a na to vše v novele myslíme,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. 
 
Nejprve ministryně Šlechtová navštívila krematorium v Táboře, kde se za účasti majitele a provozovatele krematoria pana Melicha seznámila s provozními detaily, ale probrala i konkrétní problémy. Následovala prohlídka krematoria v Českých Budějovicích. V odpoledních hodinách si ministryně prohlédla i krematorium v městě Blatná.
 
Novela zákona o pohřebnictví, která je nyní projednávána v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, vymezuje i správní tresty. Fyzická osoba může za jeden přestupek dostat pokutu až 100.000 Kč, právnická až 500.000 Kč. V některých případech se počítá i s odebráním koncese. Například pokud někdo přechodně uloží tělo zemřelého mimo prostor márnice, půjde o hanobení lidských pozůstatků, které může být kvalifikováno i jako trestný čin výtržnictví. Podobný problém byl například nedávno řešen v městské obřadní síni na hřbitově v Horažďovicích.

Zdroj: Veronika Vároši

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Kraje  » Jihomoravský