Klaus: Schválení Lisabonu nebude konec dějin - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Klaus: Schválení Lisabonu nebude konec dějin

Ikona

17. října 2009, 09.40 | PRAHA | Prezident Václav Klaus v rozhovoru pro páteční Lidové noviny připustil, že podepíše Lisabonskou smlouvu, i když zdůraznil, že ji nepovažuje za dobrou ani pro Evropu, ani pro Česko. "Lisabonskou smlouvu za dobrou věc pro Evropu, pro svobodu v Evropě a pro Českou republiku nepovažuji.

 

Vlak s ní se však už rozjel tak rychle a už je tak daleko, že ho asi nebude možné zastavit ani vrátit, jakkoliv bychom si to mnozí přáli," řekl prezident s tím, že její vstup v platnost nebude považovat za konec dějin.

Odmítl, že by s ratifikací čekal na britské volby a případné referendum o Lisabonské smlouvě v Británii, i když je přesvědčen, že většina Britů by smlouvu odmítla.

Prezident minulý týden oznámil, že pro ČR žádá trvalou výjimku z Listiny základních práv EU, která je součástí Lisabonské smlouvy, reformující evropské instituce. Prezident se obává případných majetkových nároků sudetských Němců. Vůbec poprvé pro LN také připustil, že nebude požadovat, aby tuto záruku ratifikovaly znovu všechny členské země. Stačit mu bude tzv. irská cesta.

"Já jsem nikdy neřekl, že je nezbytné, aby můj – jak vy říkáte – ,dovětek‘ musely spolu s celou Lisabonskou smlouvou znovu ratifikovat všechny členské státu EU. Podobně jsem nikdy neřekl, že by mně nestačily podobné garance, jako dala Evropská rada Irům," uved v interview.

Tématické zařazení:

 » Politika