Výjezdní zasedání vlády ČR v Ústeckém kraji se zúročuje ve prospěch občanů - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Výjezdní zasedání vlády ČR v Ústeckém kraji se zúročuje ve prospěch občanů

zdroj: Ústecký kraj

Ústí nad Labem | Demolice objektů ve vyloučených lokalitách měst a obcí byly zahájeny také v Ústeckém kraji. Právě v tomto regionu na svém loňském výjezdním zasedání schválila prioritně vláda potřebný dotační...

 

program poté, co jejím členům osobně prezentoval danou problematiku dnešní 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika, v jehož gesci je také oblast bezpečnosti a sociálně vyloučených lokalit.
Dva vybydlené panelové domy tak nyní postupně mizí z mosteckého sídliště Chanov, další pak například v Bečově. Celkovou dotaci ve výši přes 27 milionů korun získalo letos na tyto účely v Ústeckém kraji sedm radnic jako vlastníků nemovitostí. Celkem letos vydá Ministerstvo pro místní rozvoj na demolice zchátralých domů 21 městům a obcím 70 miliónů korun, přičemž na roky 2016 - 2018 má pro zmíněný záměr připravenu sumu 300 milionů korun.  Pro letošní rok pokryjí dotace ministerstva sedm lokalit v Ústeckém kraji. Vedle již zmíněných objektů na sídlišti Chanov a v Bečově se jedná o litvínovské ubytovny Bílý sloup, hotel Beseda v Jiříkově, objekt v Jirkově, v Sýrovicích a Obrnicích.       
„Staveb v havarijním stavu, které jsou nebezpečné pro okolí, je na severu Čech podstatně víc. Jsou předmětem hospodářské kriminality a často také spekulací a obchodu s chudobou. Stává se, že tyto objekty jsou skupovány spekulanty, kteří je pak využívají jako ubytovny. Proto jsme vyjednali vznik dotačního programu pro města a obce, které tak získávají příspěvek od státu na demolice těchto objektů,“ vysvětlil Martin Klika. Jednou z podmínek dotace ministerstva na jejich likvidaci je povinnost vlastnictví objektu městem či obcí, na což představitelé samospráv často narážejí. Řada obcí se i tak snaží výkupem zdevastovaných nemovitostí a jejich následnou demolicí zabránit možnému vzniku a rozšiřování vyloučených lokalit i za cenu úhrady výkupů z vlastních zdrojů. Na uvolněných pozemcích vznikají především parky a  hřiště. Program ale umožňuje i výstavbu školek, komunitních center, parkovišť či jiných pro rozvoj města potřebných nekomerčních objektů. Podporu ve formě poradenské činnosti poskytuje zájemcům také Ústecký kraj prostřednictvím Regionální stálé konference (RSK). Spolu s pracovníky Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) uspořádali v minulých dnech její pracovníci seminář s cílem informovat o podmínkách dotační politiky. Potřebné podklady naleznou zástupci měst a obcí také na stránkách RSK https://rskuk.cz/aktuality . 
Jak při své návštěvě Chanova řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, výzva pro příští rok byla vyhlášena již v říjnu a k rozdělení je připraveno 130 milionů korun. “Pro letošní výzvu se nám podařilo s MMR vyjednat rozšíření okruhu možných příjemců dotace o další obce. Do Ústeckého kraje tak mohou proudit desítky milionů korun,“ dodává zástupkyně zmocněnce vlády pro strukturálně postižené kraje Gabriela Nekolová, která se na tvorbě programu podílela. Chomutovská radnice chce z příštích dotací zbourat například starý hotel u Kamencového jezera. 

Zdroj: Ústecký kraj

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Kraje  » Ústecký