Politické strany proti Klausovi nepůjdou, přišly by o voliče - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Politické strany proti Klausovi nepůjdou, přišly by o voliče

Ikona

16. října 2009, 15.26 | ČESKÁ REPUBLIKA | Politolog Rudolf Kučera v rozhovoru pro agentur Mediafax uvedl, že možnost odstoupení prezidenta Václava Klause ze své funkce je nepravděpodobné. Výzvy k jeho odstoupení lze očekávat jen od jednotlivců, nikoli od představitelů velkých stran, za Klausem totiž stojí většina veřejnosti, tvrdí Kučera.

 

"Václav Klaus nikdy ze své funkce dobrovolně neodstoupím. To by ostatně neprospělo už tak poškozené pověsti České republiky v zahraničí," domnívá se Kučera.

Politolog upozorňuje, že Klaus velmi chytře spojil svůj odpor k Lisabonské smlouvě s žádostí o garanci platnosti Benešových dekretů. "Tímto tahem si na svou stranu získal většinu veřejnosti. Otevření problematiky Benešových dekretů totiž vyvolává ve většině české veřejnosti silné iracionální obavy. Ta nyní stojí za postojem prezidenta," vysvětlil Kučera.

To je také podle Kučery důvod, proč se žádná z relevantních politických stran otevřeně nepostaví proti prezidentovi. Mohly by tak totiž ohrozit svou podporu mezi voliči. "Návrhy na impeachment a výpady proti prezidentovi nyní můžeme čekat jen od jednotlivců, jako to bylo v případě paní Hybáškové, nikoli od vedení parlamentních stran. Kupříkladu předseda ČSSD Paroubek si postoj veřejnosti jasně uvědomil a byl by schopen Lisabonskou smlouvu snad potopit, než aby voličům odporoval," dodal Kučera.

Politolog Ivo Šlosarčík souhlasí s tím, že pravděpodobnost, že by se Klaus vzdal své funkce, je minimální. Nicméně upozorňuje, že i na tuto situaci česká ústava pamatuje. "Chod státu by byl zachován. Některé pravomoci by přešly na premiéra, některé na Parlament a některé by nepřešly prostě na nikoho," uvedl Šlosarčík.

Rozhodující pro další vývoj situace by podle Šlosarčíka bylo, co by po abdikaci učinil sám Klaus. Pokud by totiž své kroky spojil s některou politickou stranou, mohl by se na české politické scéně objevit další výrazný subjekt. "Mohl by podpořit nebo se postavit přímo do čela některé euroskeptické strany. Radikální euroskeptické strany ve volbách v Česku zatím příliš neuspěly, to by se s Klausovou podporou mohlo změnit," tvrdí Šlosarčík.
A

Tématické zařazení:

 » Politika