Dělnická strana vyřešila svůj případný zákaz, má dvojníka - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Dělnická strana vyřešila svůj případný zákaz, má dvojníka

Ikona

16. října 2009, 10.35 | PRAHA | Na stejné adrese jako krajně pravicová Dělnická strana (DS) sídlí i další strana s dělníky v názvu, Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). V pátek o tom informoval server idnes.cz. "Ultrapravicová Dělnická strana zřejmě už před rokem počítala s tím, že ji Nejvyšší správní soud rozpustí.

 

Další působnost v politice si podle indicií, které získala redakce iDNES.cz, pojistila - na stejné adrese jako Dělnická strana sídlí jiné uskupení, které si přidalo do názvu "dělnická",“ píše idnes. Obě strany sídlí ve dvanáctipatrovém paneláku nedaleko ruzyňského letiště.

Podle šéfa DS Tomáše Vandase však jde o náhodu. "To je velký dům, často se stává, že různé subjekty sídlí na jedné adrese," reagoval Vandas. "Můžu ale našim přátelům a nepřátelům garantovat, že i v případě rozpuštění budeme pokračovat v politice," řekl šéf DS serveru idnes.cz. Jinak věc odmítl komentovat.

DSSS vede dvaašedesátiletá důchodkyně Hana Pavlíčková a dvaačtyřicetiletý Tomáš Hamšík, až do loňského listopadu se strana jmenovala Demokratická strana sociální spravedlnosti, ale přejmenovala se pět dní po oznámení tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS), že předá vládě návrh na rozpuštění DS. Nejvyšší správní soud nakonec smetl žalobu státu ze stolu pro naprostý nedostatek důkazů.

Obě uskupení spolupracovala už před volbami do sněmovny v roce 2006 v rámci koalice krajně pravicových seskupení v předvolební koalici Právo a Spravedlnost. Před krajskými volbami na kandidátce DS figurovalo 24 lidí z DSSS.

Tématické zařazení:

 » Politika