Česká Ústava má bílá místa, která Klausovi umožňují nepodepsat Lisabon - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Česká Ústava má bílá místa, která Klausovi umožňují nepodepsat Lisabon

Ikona

19. října 2009, 12.42 | PRAHA |- Předseda ODS Mirek Topolánek na pondělní tiskové konferenci řekl, že v české Ústavě existují bílá místa, která umožňují prezidentu navzdory vůli Parlamentu nepodepsat Lisabonskou smlouvu. Ta místa by ovšem podle Topolánka neměl zaplňovat právě Klaus, protože jeho podpis by měl být jen formalita.

 

"Celý princip ratifikace mezinárodních smluv pokládám za ústavně velmi jasný. Navíc se domnívám, že v případě, kdy prezident pověřil vládu vyjednáním ratifikace dokumentu, kterou potvrdily obě komory parlamentu, nezbývá mu, než podepsat," vysvětlil Topolánek.

Podle Topolánka umožňují nepodepsat dokument Klausovi bílá místa v české ústavě. "Nepodepsáním se ovšem vystavuje riziku. Nejdříve to vyvolá diskuzi ohledně ústavy. Zatím tu nebyla vůle ke změně ústavy, která by eliminovala ta bílá místa, ty by ovšem neměl precedenčně naplňovat pan prezident," dodal předseda ODS.

To, zda vláda podle spekulací chystá na prezidenta žalobu, Topolánek nepotvrdil, ani nevyvrátil. Podle právních expertů by kabinet mohl žalovat prezidenta republiky kompetenční žalobou u Ústavního soudu.

Tématické zařazení:

 » Politika