Krutovláda Davida Ratha pokračuje, místní politici a další představitelé se ho bojí kritizovat - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Krutovláda Davida Ratha pokračuje, místní politici a další představitelé se ho bojí kritizovat

Ikona

14. října 2009, 09.38 | STŘEDNÍ ČECHY | V řadě míst ve Středočeském kraji vládne atmosféra obav z hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Píší o tom ve středečním vydání Lidové noviny. Dokládají to mnohé telefonáty zejména se starosty obcí či představiteli kraji podřízených institucí, při nichž se mají dotyční k svému hejtmanovi vyjádřit.

 

Téměř všichni jakékoliv hodnocení odmítají a ti, kteří na to přistoupí, posléze vyžadují anonymitu. Důvod? Obávají se, že by po kritice nedostali od kraje životně důležité dotace. Nebo dokonce přišli o místo, uvádí list.

"Je naprostá pravda, že se devadesát procent lidí ve Středočeském kraji bojí mluvit. Každá ta obec nebo složka potřebuje z kraje nějaké peníze, vyjádření či cokoliv jiného. A každý se bojí toho, že by někde mohlo být zmíněno jeho jméno a on následně u Ratha skončí," popsal Lidovým novinám situaci ve středních Čechách starosta obce Všeradice Bohumil Stibal (NK).

"Mám pocit, že se ho bojí i jeho vlastní lidé. On neumí zvládnout kritiku. Krajské zastupitelstvo není o demokracii. Všichni zvedají ruku pro Ratha," citují noviny bývalou starostku Rathových domovských Hostivic Ivu Koptovou (ODS). Ta se také odkazuje na to, jak se současní hostivičtí radní dostali do vedení města. Když se stal Rath hejtmanem, odvolali zastupitelé dosavadní pravicové vedení, Rath totiž pohrozil, že by do městské kasy od kraje nepřitekly už žádné dotace.

Lidé ve Středočeském kraji se proti hejtmanovi bojí cokoliv říct, protože se cítí ohroženi. "A nejen oni, ale i jejich blízcí, kteří pracují ve státní sféře, na které všechny David Rath dosáhne, když bude chtít," potvrdila Lidovým novinám bývalá ředitelka domova pro osoby se zdravotním postižením Bellevue v Ledcích u Slaného Jana Rumlová. "Co se týče strachu lidí, tak jsme se ve Středočeském kraji vrátili ne o 20, ale o 40 let zpátky."

Tématické zařazení:

 » Politika