Pokud Topolánek připravoval útok proti Sazce, musela to schválit vláda - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Pokud Topolánek připravoval útok proti Sazce, musela to schválit vláda

Ikona

14. října 2009, 16.35 | PRAHA | Pokud expremiér Mirek Topolánek (ODS) a ministr školství Ondřej Liška (SZ) skutečně zadali tajné službě úkol připravit akci proti vedení společnosti Sazka, musí o tom být usnesení vlády. Pokud to není, Topolánek porušil zákon, sdělil bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

 

"Jestliže skutečně Topolánek připravoval v utajení akci proti managementu společnosti Sazka, a pověřil tím BIS, tak o tom musí být usnesení vlády, a to chci vidět," prohlásil Jeroným Tejc. V opačném případě se podle něj expremiér dopustil porušení zákona o zpravodajských službách.

"Očekávám vysvětlení Topolánka i BIS, pokud je to vše pravda," sdělil Tejc s tím, že tato informace se zatím objevila pouze v médiích a nikdo ji zatím nepotvrdil. "Pokud by se ale prokázalo, že to tak skutečně bylo a Topolánek porušil zákon, tak na příští týden svolám parlamentní komisi pro bezpečnostní službu a pozvu si tam ředitele BIS k podání vysvětlení," dodal.

Tejcova slova potvrdil i bezpečnostní expert komunistů Zdeněk Maršíček. "Úkol BIS může zadat pouze prezident nebo vláda, jinak je to protizákonné," řekl Maršíček. V případě, že to vláda podle něj schválila, jde o legitimní činnost BIS. "Stejně jako se zabývá tajná služba například školstvím, tak se může zaměřit na Sazku," dodal.

Místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Severa (TOP 09) odmítl informace zveřejněné serverem Aktualně.cz jakkoli komentovat. "Je nutné si počkat na oficiální zprávy," sdělil s tím, že v současné chvíli je vše v rovině spekulací.

"Jedná se o informace, které jsou v režimu zákona o utajovaných skutečnostech a není tudíž možné k tomu říkat jakékoliv podrobnosti, to bychom porušovali zákon," uvedl místopředseda ODS Petr Bendl s tím, že se jedná o jeho názor i o stanovisko strany.

Topolánek podle tvrzení serveru Aktuálně.cz zadal speciální úkol Bezpečnostní a informační službě, která měla sledovat aktivity Sazky. "Na základě zpráv BIS Topolánek i Liška dospěli k závěru, že některé aktivity Sazky ohrožují vnitřní bezpečnost státu," konstatuje Aktuálně.cz bez uvedení konkrétního zdroje této informace.

Podle serveru šlo o varování tajné služby, že představitelé Sazky jsou dlouhodobě úzce propojeni s klíčovými úředníky státní správy, kteří mohou chod firmy ze své pozice ovlivnit. Aktuálně.cz se v článku odvolává na zprávy BIS. Z ní vyplývá, že šlo zejména o úředníky ministerstva financí, ale i o policisty či politiky.

Topolánek a Liška se snažili zjistit, proč chybí peníze v českém sportu a jakou roli v tom hraje management Sazky. Právě tato firma má totiž ze zákona povinnými odvody financovat sportovní svazy.

Sazka je akciová společnost, která kromě loterijní činnosti provozuje i další služby, například dobíjení kreditů pro mobilní telefony či prodej vstupenek na kulturní a sportovní akce.

Tématické zařazení:

 » Politika