Barroso varuje Čechy: Schvalte Lisabon, jinak přijdete o eurokomisaře - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Barroso varuje Čechy: Schvalte Lisabon, jinak přijdete o eurokomisaře

Ikona

13. října 2009, 19.02 | BRUSEL | Předseda Evropské komise José Manuel Barroso varoval v úterý českého premiéra Jana Fischera, že Česko může přijít o svého člena v Evropské komisi. Informuje o tom agentura Reuters. "Pokud nebudeme mít Lisabonskou smlouvu, nebudou žádné záruky pro Českou republiku, ani pro jakýkoli další stát, že bude mít svého komisaře," řekl Barroso.

 

Z nynějšího znění Lisabonské smlouvy vyplývá, že by každá země měla mít svého komisaře. Podle nynějších pravidel však na všechny členy unie křeslo v komisi - unijní vládě - nevyjde. Státy se v ní budou střídat.

Ficher v úterý v Bruselu jednal s Barrosem o obsazení nové Evropské komise.

Sociální demokraté tlačí do komise prezidentského kandidáta Jana Švejnara, ODS tam prosazuje bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru.

Nyní v komisi působí expremiér Vladimír Špidla, který vede komisariát zaměstnanosti, sociálních věcí a rovných příležitostí.

Lisabonskou smlouvu, která reformuje instituce a rozhodování v EU, schválily všechny státy evropské sedmadvacítky s výjimkou Česka, kde pod ní chybí podpis prezidenta Václava Klause.

Klaus požaduje, aby česká vláda dojednala výjimku z evropské Charty základních práv.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso v úterý v Bruselu vyzval českého premiéra Jana Fischera, aby Česko ratifikovalo Lisabonskou smlouvu ještě letos.

Tématické zařazení:

 » Politika