Česko napadá pomoc Opelu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Česko napadá pomoc Opelu

Ikona

13. října 2009, 09.08 | PRAHA | Česko se rozhodlo chránit zájmy svého klíčového průmyslového odvětví – výroby automobilů. Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský proto zaslal Evropské komisi oficiální žádost, aby unie prošetřila podporu německé vlády při prodeji automobilky Opel, uvádí úterní vydání deníku E15.

 

Praha se obává, že by mohly být ohroženy české zájmy. A to v případě, že by Opel přešel do rukou konsorcia firmy Magna a ruské banky Sberbank, které plánuje výrobu levných aut pro Rusko. Německo chce vstup nového majitele do Opelu podpořit státními zárukami za úvěry do výše 4,5 miliardy eur.

„Nelíbí se nám představa, že by se s nedovolenou státní pomocí vyvážela auta z Německa na ruský trh,“ prohlásil pro E15 náměstek Martin Tlapa, který řídí sekci EU. Evropská komise přijetí dopisu potvrdila. Přímo v Rusku vyrábí vozy Škoda Auto, loni opustilo výrobní linky v tamní Kaluze přes 37 tisíc škodovek. Nyní tam Škoda bude auta nejen montovat z dovezených dílů, ale i vyrábět.

Masivní příchod Opelu do Ruska by mohl investici ohrozit. Ministr Pšovský adresoval výzvu komisaři pro průmysl a podnikání Günteru Verheugenovi a komisařce pro hospodářskou soutěž Neelii Kroesové. „Česko nepatří mezi země přímo postižené omezením provozu jednotlivých provozů společnosti Opel. Obecně ale tvoří výroba automobilů významnou součást českého průmyslu, proto se nás dění v této oblasti u našeho bezprostředního souseda velmi dotýká,“ stojí v ministrově dopise, který má E15 k dispozici.

Podobné výzvy napsaly do Bruselu i Belgie, Španělsko a Británie. Ty se obávají, že sanace Opelu se odehraje na úkor tamních továren firmy. Evropská komise už v září oznámila, že podmínky spojení chce prověřit.

Tématické zařazení:

 » Politika