ČSSD vyzvala rektora Západočeské univerzity v Plzni k rezignaci - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

ČSSD vyzvala rektora Západočeské univerzity v Plzni k rezignaci

Ikona

12. října 2009, 17.09 | PRAHA | Sociální demokraté vyzývají rektora Západočeské univerzity v Plzni Josefa Průšu k rezignaci. Chtějí rovněž zřídit parlamentní komisi, která by se problémem zabývala, sdělil v pondělí šéf ČSSD Jiří Paroubek. "ČSSD nechce zasahovat do akademické svobody univerzit, ale zde selhala kontrolní funkce Západočeské univerzity v Plzni," prohlásil Paroubek.

 

Domnívá se, že za takové selhání by měl někdo nést odpovědnost. Paroubek vyzval rektora univerzity Josefa Průšu, aby se vzdal své funkce. "V tomto případě platí zásada, padni, komu padni," sdělil.

Paroubek požaduje zveřejnění přehledu posudků, které vznikly na škole. Argumentoval tím, že mnoho posudků od lidí z univerzity bylo stěžejní pro závažné kauzy a spory, v nichž vystupovala celá Česká republika. Z těchto důvodů by se podle předsedy sociální demokracie měl problémem zabývat i premiér Jan Fischer a ministr vnitra Martin Pecina. "Jedná se o dosud nejjasnější střed s justičně-právnickou mafií," řekl Paroubek. Na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny ČSSD navrhne zřízení speciální parlamentní komise, která by problémem zabývala.

V minulých týdnech rezignovalo celé vedení fakulty, nejprve odstoupil děkan Jaroslav Zachariáš a o čtyři dny později rezignovali i proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič. Krizi na právnické fakultě v Plzni odstartovala údajná plagiátorská aféra proděkana Ivana Tomažiče, jehož disertační práce byla z části označena za opsanou. Následně vyšlo najevo, že v knihovně fakulty chybí 35 disertačních prací, jejichž autory jsou mnohdy velmi známé osobnosti z politické i právnické sféry. Navíc se ukázalo, že někteří žáci nezískali titul během standardní doby studium, ale za výrazně kratší, často v řádu měsíců.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika