Odchod Dalíka je gesto, přiznává Topolánek - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Odchod Dalíka je gesto, přiznává Topolánek

Ikona

10. října 2009, 10.21 | PRAHA | Nerozlučný tandem Mirek Topolánek - Marek Dalík nekončí. Veřejné oznámení pobočníka předsedy ODS, že se stahuje do ústraní, je jen gestem pro lidi. V sobotním vydání o tom informuje Mladá fronta Dnes. Ve skutečnosti jejich pevný vztah normálně dál pokračuje, což nepřímo přiznal i sám Mirek Topolánek.

 

 "Je to od Marka Dalíka spíše gesto, kterým mi chtěl uvolnit ruce," říká lídr občanských demokratů. "Těžko se ale mohl stáhnout z mého soukromého života jako můj přítel. Takže mezi námi se vůbec nic nezměnilo."

Dalíkovi údajně vadí, že je političtí konkurenti vyobrazují na billboardech jako dvojici, které jde jen o peníze. Třeba na jednom stojí pod sloganem "vy umíte pracovat, my umíme vydělávat". Co tedy znamená ono "stažení"? Dalík už nebude pomáhat ODS s kampaní a také nebude dělat věc, jíž se od většiny lobbistů a tajemníků lišil - dávat do médií rozhovory, v nichž se chlubil svými úspěchy a majetkem.

Dalíka, který už pro Topolánka dělá deset let, mu vyčítají nejen konkurenční strany, ale občas také členové ODS. Lobbista má pověst zákulisního hráče, který ovlivňuje politiku a díky přátelství s Topolánkem rozhoduje o rozdělování státních zakázek. "Přitom je zcela evidentní, že jestli někdo bránil standardnímu lobbingu na ministerstvech, tak jsme to byli my dva," namítá Topolánek.

Tématické zařazení:

 » Politika