Prezident Kaczynski podepsal Lisabonskou smlouvu - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Prezident Kaczynski podepsal Lisabonskou smlouvu

Ikona

10. října 2009, 18.03 | VARŠAVA | Polský prezident Lech Kaczinsky svým podpisem ukončil ratifikaci Lisabonské smlouvy v Polsku. Česká republika je tak posledním státem, který reformní dokument dosud nepřijala, v sobotu o tom informovala agentura Reuters. Než Kaczynski smlouvu podepsal, zdůraznil, že státy EU si musí zachovat svou suverenitu. "Evropská unie musí zůstat unií národních států," prohlásil.

 

Připomněl také, že unie se nesmí uzavírat před ostatními státy. "EU nesmí být uzavřena pro ty, kteří se chtějí připojit. To se týká nejen nejen Balkánu, ale i Ukrajiny, Gruzie a v budoucnu možná i dalších zemí. Unie jim nemůže říct ne," zdůraznil prezident.

Kaczynski s podpisem Lisabonu čekal, dokud neprojde opakovaným referendem v Irsku. Irové smlouvu v prvním hlasování odmítli. "Skutečnost, že irský lid změnil názor, je vzkříšením smlouvy a není důvod dále otálet s její ratifikací. Nepotřebujeme další zdržení," prohlásil polský konzervativec.

Prezident Polska rovněž řekl, že je "hluboce přesvědčen" o úspěchu "velkého experimentu", jakým reformní smlouva je.

Lech Kaczynksi byl spolu s českým prezidentem Václavem Klausem posledním státníkem, jehož podpis pod dokumentem chyběl. Nyní je Česká republika jediným státem, který neratifikoval smlouvu, jež má reformovat Evropskou unii.

Slavnostního ceremoniálu v polském prezidentském paláci se zúčastnili vrcholní představitelé Evropské unie. Dorazil předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso, předseda Rady EU Frederic Reinfeldt a předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Švédský premiér Reinfeldt, jehož země nyní drží půlroční předsednictví Radě EU, podpis uvítal. "Pouze podpis českého prezidenta Václava Klause chybí. Evropa dychtivě očekává, až přijde i toto," uvedl.

Prezident pozval také polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, zástupce Sejmu a senátu a představitele ambasád 26 zemí EU.

Lisabonská smlouva nemůže vstoupit v platnost, dokud ji neschválí všech 27 členských států EU.

Zarytý odpůrce dokumentu Klaus v pátek prohlásil, že ratifikuje Lisabonskou smlouvu jedině, pokud Česko dostane stejné výjimky jako Polsko a Velká Británie. Výjimka spočívá v tom, že Evropský soudní dvůr nebude moci měnit verdikty národních soudů. S tím počítá Charta lidských práv, která je součástí Lisabonské smlouvy.

Lisabonská smlouva dává unii prezidenta a ministra zahraničí a zjednodušuje její rozhodování. Omezuje počet oblastí, kde je nutné jednomyslné rozhodnutí, naopak zvyšuje podíl hlasování "kvalifikovanou většinou".

Tématické zařazení:

 » Politika