Návrh na zrušení Dělnické strany vláda zdůvodňuje napojením partaje na neonacistické hnutí - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Návrh na zrušení Dělnické strany vláda zdůvodňuje napojením partaje na neonacistické hnutí

Ikona

9. října 2009, 09.45 | BRNO | Návrh na zrušení Dělnické strany (DS) má 900 stran příloh a argumentuje napojením partaje na neonacistickou scénu nebo ozbrojením Ochranných sborů. Uvedl to v pátek server ihned.cz. „Návrh vypočítává za poslední tři roky celkem 32 akcí, kterých se kromě členů DS účastnili i lidé z neonacistické scény,“ píše ihned.cz.

 

Ve spisu to mají dokládat policejní záznamy. Součástí návrhu jsou i složky s policejními profily členů strany včetně fotografií nebo seznamem akcí, kterých se dotyčný zúčastnil. „Soud bude navíc vyslýchat tři policisty, kteří se extremismem zabývají,“ konstatuje zpravodajský portál.

Kromě toho materiál odkazuje na použití symboliky směřující k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. V dubnu letošního roku ji měla partaj prezentovat na pochodu takzvaných Ochranných sborů DS Krupkou u Teplic heslem Den 18 je tady. „Přičemž vláda upozorňuje na to, že číslice 18 je považována za označení iniciál Adolfa Hitlera,“ uvádí se v článku.

Podle ihned.cz má návrh tři rozhodující pilíře, které musí vláda před soudem prokázat. Prvním je právě napojení DS na neonacisty. Druhým je ozbrojování Ochranných sborů, protože to je podle zákona o politických stranách zakázáno. Nejtěžší bude dokázat, že uvedené prohřešky nejsou dílem jednotlivce, ale že za nimi stojí strana jako taková.

Předseda DS Tomáš Vandas se návrhu nebojí a řekl, že pokud Nejvyšší správní soud stranu zakáže, založí novou.

Nejvyšší správní soud poslal návrh Dělnické straně k doplnění důkazního materiálu, její zástupci si ho ve čtvrtek přebrali. DS se k němu musí vyjádřit nejpozději do 15. listopadu 2009, pak soudci rozhodnou o dalším postupu v řízení

Tématické zařazení:

 » Politika