Fischer: Věřím, že se Lisabonskou smlouvu podaří ratifikovat do konce roku - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fischer: Věřím, že se Lisabonskou smlouvu podaří ratifikovat do konce roku

Ikona

9. října 2009, 19.13 | PRAHA | Premiér Jan Fischer bezprostředně po pátečním setkání s předsedou Evropského parlamentu Jerzy Buzekem prohlásil, že i přes nové okolnosti věří v ratifikaci Lisabonské smlouvy do konce tohoto roku. Prohlášení Václava Klause chce analyzovat, nicméně uvedl, že je připraven s prezidentem jednat.

 

"Na schůzce jsme se samozřejmě zabývali i nejnovějším prohlášením pana prezidenta Václava Klause a já jsem předsedu Evropského parlamentu Buzeka ujistil, že je česká vláda stále schopna udělat vše pro to, aby byl ratifikační proces ukončen ještě do konce tohoto roku," řekl po pátečním jednání premiér Jan Fischer.

Uvedl také, že stanovisko Václava Klause zná poměrně krátkou dobu a během svého úterního jednání s předsedou Evropské komise Barrosem a švédským premiérem Reinfeldtem s ním ještě nebyl obeznámen.

"Vláda tuto otázku projedná hned na své pondělní schůzi. Chtěl bych ještě říci, že vláda neshledala v Lisabonské smlouvě žádná rizika, a to ani riziko týkající se prolomení Benešových dekretů," uvedl premiér.

Podle Fischera budou v příštích dnech muset proběhnout jednání nejen ve vládě, ale i s ostatními členskými státy Evropské unie, Evropskou komisí a švédským předsednictvím.

"Já stále věřím, že je v našich silách schválení Lisabonské smlouvy do konce tohoto roku," dokončil Fischer.

Tématické zařazení:

 » Politika