Fischer uklidňuje unii: Lisabon ratifikujeme do konce roku - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fischer uklidňuje unii: Lisabon ratifikujeme do konce roku

Ikona

7. října 2009, 17.04 | PRAHA | Český premiér Jan Fischer ujistil představitele Evropské unie, že Lisabonská smlouva reformující instituce EU, bude v České republice schválena do konce roku 2009. Fischer to prohlásil ve středu po jednání se zástupci EU. "Není otázkou, zda ano, nebo ne, je otázkou kdy, " prohlásil Jan Fischer.

 

 "Máme předpoklady, že ratifikace bude ukončena do konce roku," řekl po videokonferenci se šéfem Evropské rady Fredrikem Reinfeldtem, předsedou Evropského parlamentu Jerzym Buzkem a šéfem Evropské komise Jose Manuelem Barrosem. Českému premiérovi selhalo letadlo a s představiteli EU jednal z Prahy.

Fischer zdůraznil, že české vlády vždy podporovaly dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy a usilovaly o něj. Připomněl, že ratifikační proces na úrovni obou komor českého parlamentu již skončil a čeká se na výrok ústavního soudu. Ten se nyní zabývá stížností skupiny 17 senátorů a posuzuje slučitelnost reformní smlouvy s českou ústavou.

Po výroku soudu bude na smlouvě chybět jen podpis českého prezidenta Václava Klause, který je známý svým odporem k dokumentu. Fischer tvrdí, že Klaus Lisabon do konce roku podepíše. "Ze všech signálů, které mám, usuzuji, že nebude důvod, aby prezident Klaus podpis Lisabonské smlouvy odkládal, pokud ústavní soud shledá, že dokument není v rozporu s českým ústavním pořádkem," prohlásil český premiér.

Termín rozhodnutí ústavního premiér nedokázal odhadnout, ocenil ale, že soudci o stížnosti rozhodují ve zrychleném režimu. "Všechny odpovědné instituce oslovené ústavním soudem, ať už je to vláda, parlament nebo prezident republiky, budou připraveny předat svoji reakci během příštího týdne," řekl Fischer. "Potom budeme mít lepší odhad," uzavřel.

Představitelé EU znovu zopakovali, že unie nehodlá vytvářet na Českou republiku ohledně ratifikace Lisabonské smlouvy žádný nátlak. "Respektujeme ratifikační proces v České republice. Je to proces, který probíhal v mnoha zemích Evropy," uvedl šéf švédského předsednictví Reinfeldt.

„Před časem jsme se demokraticky rozhodli, že smlouvu musí schválit všechny členské země EU. Pojedu v pátek do Prahy, kde se, jak doufám, sejdu také s českým prezidentem Václavem Klausem. Nehodlám však vytvářet jakýkoli pocit nátlaku,“ uvedl předseda EP Buzek. „Přesto musím upozornit, co všechno toto zdržení ratifikace Lisabonské smlouvy, znamená, jaké jsou náklady, co to stojí,“ řekl Buzek.

Šéf Evropské komise Jose Manuel Barroso v úvodu svého vystoupení poděkoval českému premiéru Fischerovi „za jasné a jednoznačné stanovisko“, a rovněž se ohradil proti nařčení z nátlaku na Českou republiku.

"Jsem šéf evropské komise, který získal širokou podporu. Proto mám právo zdůrazňovat zájmy Evropské komise. V žádném případě to není nátlak, je to hájení zájmu Evropské komise," uvedl Barroso.

Tématické zařazení:

 » Politika