Buzek: Klausovu podmínku si musí Česko vyřešit samo - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Buzek: Klausovu podmínku si musí Česko vyřešit samo

Ikona

9. října 2009, 13.45 | PRAHA | Podmínku Václava Klause, který chce k Lisabonské smlouvě poznámku týkající se listiny základních práv, si musí Česká republika vyřešit nejdřív interně, uvedl v pátek předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek po jednání se šéfem Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS).

 

 "Je to vnitřní záležitost České republiky a Evropská unie nebude tlačit na nezávislý a svrchovaný stát," řekl Buzek.

Zároveň ale připomněl, že na ratifikaci dokumentu čekají miliony občanů států sedmadvacítky a každé zdržení je stojí dost peněz. Buzek argumentoval především tím, že Evropská unie bude po přijetí Lisabonské smlouvy fungovat mnohem lépe, než je tomu v současnosti.

Teprve po vyřešení Klausových připomínek na národní úrovni se může jednat o jejich případné podpoře na úrovni zbývajících členských států evropské sedmadvacítky, sdělil Buzek. Předseda Evropského parlamentu se také netajil tím, že byl Klausovým postojem velmi překvapen.

Sobotka se domnívá, že cesta k ratifikaci dokumentu má už jen jednu překážku, Ústavní soud. "Vlak, který jede v Evropě do cílové stanice ratifikace (Lisabonské smlouvy) už má jen jednu zastávku, tou je Ústavní soud," řekl. Sobotka ale doufá, že rozhodnutí soudu bude rychlé a nebudeme na něj dlouho čekat.

Václav Klaus v telefonickém rozhovoru se švédským premiérem a předsedou Evropské rady Fredrikem Reinfeldtem oznámil, že chce k Lisabonské smlouvě poznámku týkající se listiny základních práv. Čeho se má týkat, Klaus oficiálně nesdělil.

Česko je spolu s Polskem poslední členskou zemí evropské sedmadvacítky, která Lisabonskou smlouvu neratifikovala. Polský prezident Lech Kaczyński ji má podle posledních informací podepsat v sobotu.

Tématické zařazení:

 » Politika