Současný svět není lepší než před pádem železné opony, upozorňuje Havel - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Současný svět není lepší než před pádem železné opony, upozorňuje Havel

Ikona

12. října 2009, 12.07 | PRAHA | Exprezident Václav Havel zahájil v pondělí na pražském Žofínu zasedání 13. ročníku konference Forum 2000. Upozornil na to, že současný svět není lepší, než býval v době bipolárního rozdělení světa, ekonomické zájmy v něm válcují humanismus a lidská práva.

 

Havel poukázal na to, že po pádu železné opony lidé propadli přehnanému entuziasmu a měli přehnaná očekávání. Na budování demokracie je však potřeba intenzivně, usilovně a trvale pracovat, proto přišla brzy deziluze, tvrdí Havel.

Současný svět je ovládán ekonomickými zájmy, z tohoto důvodu je také vedena řada válek, které byly dříve zakryty hlavním bipolárním konfliktem.

Exprezident kritizoval také Rusko a varoval před jeho ambicemi rozšířit svůj vliv ve světě. "Současný ruský režim je velmi sofistikovanou, a proto možná nebezpečnější formou imperiální politiky," řekl Havel. Podle něj nehrozí žádné břežněvovské okupace, imperialistické snahy projevuje Rusko nyní spíše hospodářsky.

V rámci dopoledního odborného panelu, nazvaném Proměny demokracie po Studené válce, vystoupí dále velvyslanec ve Velké Británii Michael Žantovský, ruský ekonom a politik Grigory Yavlinsky, americký teolog a politolog Michael Novak nebo francouzský filosof André Glucksmann.

Ráno posnídali hosté akce, mezi nimiž byl například palestinský lékař a aktivista Izzeldin Abuelaish, s pořadateli v Malém sále Žofína. Odpoledne paralelně proběhne několik plenárních panelů. Ty se budou věnovat tématům, jako jsou nástroje mezinárodního vlivu nebo současná bezpečnost a politické změny v Asii.

V úterý bude konference završena tematickými panely, které se zaměří na dialog mezi náboženstvími, postavení Ruska v globální politice nebo mírový proces a důležitost vodních zdrojů.

Zahajovací ceremoniál letošního ročníku konference se uskutečnil v neděli v centru Pražská křižovatka. Kromě Havla a výkonného ředitele Nadace Forum 2000 Odřicha Černého byl přítomen spoluzakladatel konference, japonský filantrop Yohei Sasakawa.

Název, pod kterým je 13. ročník konference pořádán, zní Demokracie a svoboda v multipolárním světě.

Konference Forum 2000 je pořádána od roku 1997 v Praze. Na akci se každoročně setkávají osobnosti z celého světa, které mají mimořádný přínos pro lidstvo.

"Věřím, že dialog napříč národy, profesemi i náboženstvími má hluboký smysl," vysvětluje Havel.

Tématické zařazení:

 » Politika