Parlamentu téměř nikdo nevěří - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Parlamentu téměř nikdo nevěří

Ikona

24. září 2009, 09.31 | PRAHA | Poslanecké sněmovně a Senátu věří pouze čtyři procenta lidí, naopak Ústavnímu soudu vyslovilo v září důvěru 40 procent respondentů. Vyplývá to z výsledků společnosti Sanep. Podle expertů Sanepu výsledek zřejmě odráží znechucení většiny veřejnosti z politické krize, která nastala kolem zrušení říjnového termínu předčasných voleb Ústavním soudem

 

 "Téměř nulové vyjádření důvěry poslancům a senátorům lze také vyložit jako jisté vyjádření nedůvěry, což je závažným signálem a informací pro vrcholné politiky," uvádí zpráva Sanepu.

Respondenti průzkumu dali najevo, že Ústavní soud na rozdíl od parlamentu plní svoji funkci. V předcházejícím průzkumu označila většina dotázaných (67%) za viníky stávající politické krize vrcholnou politickou reprezentaci.

Prezidentovi důvěřuje 27% dotázaných, podle Sanepu je to jistým políčkem prezidentovi za chování při zpochybnění role Ústavního soudu a za jeho postoj k Lisabonské smlouvě a ekologickým tématům. Na druhé straně se ukazuje, že prezidentovo chování a jednání představuje pro třetinu lidí určitou garanci a jistotu, že je tento úřad spravován zodpovědně a reprezentativně.

Fischerově vládě vyjádřilo důvěru 25% respondentů. "Relativně vysoké procento důvěry čtvrtiny dotázaných Fischerově vládě explicitně vypovídá o podpoře vládě ve vztahu k odpovědnému řešení hospodářské krize," komentuje výsledek zpráva s tím, že lidé kabinetu jako celku důvěřují více než parlamentu, potažmo politikům, kteří nenabízejí konsensuální a odpovědný přístup při řešení hospodářských problémů.

Exkluzivní internetový průzkumu společnosti SANEP byl proveden ve dnech 18.-22.9. 2009 na vybrané skupině 8,600 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-66 let. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 2,5. Společnost SANEP využívá ve svém průzkumu aktivní účasti 115tisíc stálých respondentů a používá vlastní metodické postupy, které umožňují vytvářet velice přesný obraz názorů celého společenského a věkového spektra obyvatel ČR. Tento průzkum byl zadán a zpracován analytickým oddělením společnosti SANEP.

Tématické zařazení:

 » Politika