Topolánek: Pokud nebude balíček schválen jako celek, na atentátu na ekonomiku se podílet nebudeme - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Topolánek: Pokud nebude balíček schválen jako celek, na atentátu na ekonomiku se podílet nebudeme

Ikona

23. září 2009, 11.13 | PRAHA | Pokud nebude na čtvrtečním jednání poslanecké sněmovny vládní záchranný balíček projednáván jako celek, nebudeme se na tomto atentátu na českou ekonomiku podílet. Na Pátém finančním fóru Zlaté koruny to v úterý prohlásil expremiér Mirek Topolánek (ODS).

 

„Ideální mix při rozpočtových škrtech jsou dvě třetiny na straně výdajů, zbytek na straně příjmů. V případě Janotova balíčku je to přesně obráceně. Kyvadlo je vychýleno doleva, ale my jsme vzhledem k vážnosti situace ochotni tento návrh přijmout,“ uvedl Topolánek.

V případě, že nebude balíček schválen jako celek, navrhne ODS vlastní návrh řešení. „Podle něj bychom snížili deficit ve výši 89 miliard korun v poměru 45:44 ve prospěch výdajů,“ upřesnil Topolánek. Dále je pro výraznější legislativní ukotvení rozpočtové kázně. „Vláda by neměla třikrát za sebou navrhnout rozpočet se schodkem vyšším než tři procenta HDP. Kdyby o to požádala dvakrát za sebou, musela by požádat o vyslovení důvěry,“ navrhuje ODS.

Topolánek zároveň upozornil na nebezpečí populismu a demagogie v době krize. „Mám pocit, že věci, které jsme před 20 lety vyhodili oknem, se nám nyní vracejí dveřmi,“ dodal.

Tématické zařazení:

 » Politika