Obama volal Fischerovi: Radar u vás stavět nebudeme - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Obama volal Fischerovi: Radar u vás stavět nebudeme

Ikona

17. září 2009, 09.36 | WASHINGTON | Americká vláda údajně odloží plány na vybudování systému protiraketové obrany v České republice a Polsku vzhledem k tomu, že program Íránu na výrobu střel dlouhého doletu nepostupuje tak rychle, jak se předpokládalo. Ve čtvrtek o tom informuje deník The Wall Street Journal.

 

Deník Wall Street Journal se odvolává na nejmenovaný zdroj. Ten je údajně seznámen s výsledky šetření, které po dobu sedmi měsíců vyhodnocovalo projekt protiraketového štítu ve střední Evropě. Podle tohoto zdroje se Obamova vláda chystá upustit od projektu výstavby radaru v českých Brdech a základny v Polsku, který prosazoval předchozí americký prezident George Bush.

Podle čtvrtečních informací serveru Ihned.cz kvůli výsledku studie už v noci, před jednou hodinou pražského času, telefonoval americký prezident Barack Obama telefonicky českému premiérovi Janu Fischerovi. A do Česka a Polska míří delegace s výsledky šetření. Premiérův tiskový mluvčí Roman Prorok telefonát mezi Obamou a Fischerem ráno potvrdil, odmítl ale informovat o jeho obsahu. Fischer už podle Proroka informoval prezidenta Václava Klause.

Důvodem k odklonu od výstavby systému protiraketové obrany ve střední Evropě je podle Wall Street Journal zjištění, že program Íránu na výrobu střel dlouhého doletu nepokračuje tak rychle, jak odborníci předpokládali. „Domnívali jsme se, že výroba mezikontinentálních balistických střel bude postupovat mnohem rychleji,“ cituje deník generála americké armády Jamese Cartwrighta.

Poté, co se Obama ujal prezidentského úřadu, nařídil přezkoumat budoucí účinnost radaru v Brdech a základny v Polsku a případně zvážit jiné alternativy. Výsledky sedmiměsíčního vyhodnocování protiraketového štítu by měly být již brzy oznámeny, americká vláda s nimi údajně hodlá Českou republiku a Polsko seznámit ještě ve čtvrtek.

Podle Ihned.cz jsou na cestě do Evropy vysocí představitelé administrativy USA Ellen Tauscherová, náměstkyně ministryně zahraničí zbraňovou kontrolu a Sandy Vershbow, náměstek ministra obrany pro mezinárodní bezpečnost, aby už během dne ve Varšavě a po té v Praze závěry studie zveřejnili.

O studii a nejnovějších amerických záměrech ohledně protiraketového štítu ve střední Evropě by měl ve čtvrtek kolem 16. hodiny SELČ hovořit na mimořádné tiskové konferenci také americký ministr obrany Robert Gates.

S podobnými informacemi jako středeční Wall Street Journal přišel na konci srpna také deník New York Times. USA podle jeho informací údajně uvažují o alternativách pro umístění protiraketového štítu. Ten by místo Polska a České republiky nakonec mohl být v Turecku nebo na Balkáně.

Proti plánům na vybudování systému protiraketové obrany ve střední Evropě ostře protestovalo Rusko, které vyhrožovalo adekvátní odvetou. Když Barack Obama nařídil přezkoumání, napětí mezi Ruskem a USA se mírně uvolnilo.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov minulý týden prohlásil, že očekává, že Obamova vláda protiraketový štít ve střední Evropě nevybuduje. Moskva to podle něj nebude považovat za ústupek, ale za odklon od mylné Bushovy politiky.

Tématické zařazení:

 » Politika