Lidé z politiků nejvíce důvěřují prezidentovi, nejméně sněmovně - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Lidé z politiků nejvíce důvěřují prezidentovi, nejméně sněmovně

Ikona

21. září 2009, 18.51 | ČESKÁ REPUBLIKA | Lidé z politiků nejvíce důvěřují prezidentovi, nejméně pak Poslanecké sněmovně. Více než tři pětiny občanů nejsou spokojeny se současnou politickou situací v zemi, přinesly v pondělí zveřejněné výsledky průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

 

Z průzkumu vyplývá, že prezidentovi důvěřuje 63 procent dotázaných. Prezident Václav Klaus zaznamenal tedy od posledního měření popularity v srpnu nárůst sympatií občanů o čtyři procenta. Podle výsledků prezidentovi častěji důvěřují mladí lidé do 29 let, lidé s dobrou životní úrovní a potenciální voliči ODS.

Podle zářijového šetření nejméně občanů důvěřuje Poslanecké sněmovně, a to pouze každý pátý dotázaný.

Druhou nejoblíbenější institucí v zemi jsou pro občany obecní zastupitelstva, kterým důvěřuje 58 procent dotázaných a třetí v pořadí je vláda Jana Fischera, která má důvěru 54 procent voličů. Krajským zastupitelstvům věří necelé dvě pětiny dotázaných a necelá jedna čtvrtina občanů věří v důvěryhodnost Senátu.

Poslanecké sněmovně i Senátu častěji důvěřují dotázaní ve věku 15 až 29 let, lidé s dobrou životní úrovní a přívrženci ODS a TOP 09. Vyšší
kritičnost byla zaznamenána u lidí s deklarovanou špatnou životní úrovní, mezi sympatizanty KSČM a pouze v případě Senátu též mezi lidmi šedesátiletými a staršími.

Na otázku, jak jsou voliči spokojeni se současnou politickou situací, odpovědělo 61 procent dotázaných "nespokojen". Ani spokojena, ani nespokojena je téměř jedna čtvrtina voličů a pouze 11 procent dotázaných je se současným stavem spokojeno.

Spokojenost s politickou situací vyjadřují častěji respondenti, kteří svoji životní úroveň považují za dobrou a přívrženci ODS a SZ. Mezi nespokojené s politickou situací se častěji řadí sympatizanti KSČM. Větší míra nespokojenosti panuje rovněž mezi občany považujícími svoji životní úroveň za špatnou a oslovenými staršími 60 let.

Tématické zařazení:

 » Politika