Vína se urodilo méně, podraží - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Vína se urodilo méně, podraží

Ikona

12. října 2010, 09.22 | ČESKÁ REPUBLIKA | V současnosti je sklizeno přibližně 25 procent z celkového množství hroznů vinné révy; vinaři očekávají zhruba 50 procentní propad oproti desetiletému průměru, který činí 5,8 tuny z hektaru, ceny půjdou nahoru. V pondělí o tom informoval Vinařský fond ČR. Vinaři by mohli sklidit asi tři tuny hroznů z hektaru, což představuje asi 380 tisíc hektolitrů vína a v procentuálním vyjádření pak asi jen 20 procent celkové potřeby vína.

 

Zbývající množství celkové spotřeby bude nutno vykrýt dovozem vín. V případě České republiky jde především o obchod v rámci států EU.

"Tato nízká sklizeň byla způsobena vlhkým počasím v měsíci červnu a s tím spojeným rozvojem plísně révové, která sklizeň silně redukovala. Nedostatek hroznů působí velmi silně na ceny hroznů, které v letošním roce začínaly na 15korunové hranici a v současné době se pohybují kolem 20 korun za kilogram hroznů. Ekonomický dopad takto nízké sklizně je velmi nepříjemný a lze konstatovat, že i přes velmi vysokou cenu hroznů bude letošní ekonomika produkce hroznů ztrátová," řekl Martin Půček, tajemník Svazu vinařů ČR. Konečný produkt podle něho podraží zhruba o deset procent.

"Kvalita hroznů ve vinicích vypadá dobře. Počáteční cukernatost hroznů byla poměrně nízká. Vyšší cukernatosti očekáváme v následujícím týdnu, kdy přijdou na řadu odrůdy méně plodné, pro které není problém dosáhnout vyšší cukernatosti. Hodnotit kvalitu vína je v tuto chvíli předběžné, aromatika prvních mladých vín vypadá velmi dobře, stejně tak barevnost červených vín," dodal Půček.

Hlavní sklizeň hroznů révy vinné byla započata koncem měsíce září.

Tématické zařazení:

 » Zdraví  » Jídlo a pití