Jídlo a pití
V českých jídelnách se zabydluje gaspacho a paela
Foto archiv
Jihlava | Tradiční španělské menu přizpůsobené studentským strávníkům se servírovalo na Obchodní akademii a Hotelové škole v Havlíčkově Brodě.
V rámci Dne španělské kuchyně se tým kuchařek velice dobře popasoval s novými surovinami a strávníci z řad studentů a hostů včetně španělského velvyslance v ČR J. E. Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martína ochutnali excelentně připravenou studenou polévku gaspacho, rýžovou paellu s kuřecími paličkami a pomeranče s olivovým olejem a medem.
„Španělskou inspiraci jsme si ve školní jídelně zkusili poprvé. Nové podněty mohou být do budoucna obohacením a zpestřením tradičního jídelníčku,“ uvedla během španělského oběda radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová.
Pozvání na Den španělské kuchyně přijal velvyslanec v ČR J. E. Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín. Byl to právě on, kdo loni v červenci při své oficiální návštěvě Kraje Vysočina představil tento zajímavý projekt ředitelům škol a vzbudil zájem se zapojit. “Práce v gastronomii je velice ušlechtilá a prestižní. Je třeba vychovávat pro tento obor nadšené a schopné mladé lidi,” uvedl velvyslanec.
Do projektu Asociace školních jídelen ČR, který podpořilo Španělské velvyslanectví, Státní zdravotní ústav a Všeobecná zdravotní pojišťovna, se v Kraji Vysočina zapojila krajská středoškolská jídelna v Havlíčkově Brodě. Se zdravou a pestrou středomořskou stravou se seznamovali prozatím žáci základních škol ve 22 školních jídelnách v republice. „Do projektu se zapojili v případě Vysočiny zatím pouze studenti gastrooborů nabízených havlíčkobrodskou stření školou, mezi nimi i letošní stážisté krajské Gastroakademie. Společně s mistry odborného výcviku a učiteli odborných ředmětů připravili i další španělské speciality včetně míchaných nápojů a došlo i na ukázky moderní molekulární gastronomie,“ popsala Jana Fialová. Zdroj: Kraj Vysočina
Zdroj: Metropol
Tématické zařazení:
» Zdraví » Jídlo a pití
Poslat článek
Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:
Souhlasíte s přijetím eura?
46.4% |
||
| ||
25.5% |
||
| ||
13.3% |
||
| ||
14.9% |
||
|