Obezitolog radí o Velikonocích střídmost ve stravě a pohyb - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Obezitolog radí o Velikonocích střídmost ve stravě a pohyb

zdroj: archiv Metropolu

Česká republika | Střídmost ve stravování a dostatek pohybu radí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina pro volné dny Velikonoc. I když si lidé dopřejí tradiční velikonoční pochoutky, jako jsou nádivka z...

 

uzeného s kopřivami, domácí klobásky, vejce či sladký mazanec, měli by podle něj znát míru. Podle výživových poradců mohou lidé pojmout Velikonoce i jako jarní start pro vylepšení životosprávy a životní pohody.
    "Česká strava je nezdravá, i když se dá v českých podmínkách také žít zdravě, a samozřejmě to kulminuje o Vánocích a Velikonocích," řekl profesor. K nejnezdravějším potravinám řadí uzeniny a mletá masa, což se o Velikonocích jí. Když si ale někdo dá libové maso a nesní příliš mnoho vajec, lze to podle Svačiny považovat za rozumnou stravu.
    "Jde také o kvantum, protože mladý člověk může sníst všechno, a jak člověk stárne, tak mu prakticky každé větší jídlo vyvolává zánět v organismu. Je to do značné míry spíše otázka velkého kvanta jídla, než jeho kvality," řekl Svačina.
    Podle výživových poradců může člověk na jaře začít úspěšně se shazováním "zimních kil". Základem je vytvořit si časový harmonogram a rozdělit úkoly na akutní a ty, které počkají. To přispěje k duševnímu klidu, což má dopad i na zdravé hubnutí. Stres totiž nepříznivě ovlivňuje tělesné pochody. Jeho vlivem se výrazně přibírá zejména v břišních partiích, což zvyšuje riziko nemocí srdce a cév.
    Ve skladbě jídelníčku je podle odborníků optimální pět až šest jídel během dne, v mezidobí pohyb. Kdo se neobejde bez sladkostí, může si je dopřát dopoledne. K večeru už by měl volit méně sladké a spíše lehčí pokrmy. Večeře by měla být zhruba poloviční proti obědu.
    Důležitou součástí zdravého stravování je pitný režim. Nejvhodnější jsou neslazené vody, jako doplněk minerálky. Kofein, alkohol a cukr je lépe omezit, zvyšují výdej vody, člověk brzy zase má žízeň. Kdo se bez kávy neobejde, může si dopřát její lehkou variantu, například zelenou kávu s kardamonem - obě tyto ingredience příznivě ovlivňují trávení.

 


    Rady pro úspěšný jarní start

1. Ráno vypijte nalačno sklenku vlažné vody s plátkem citrónu.
2. Zvyšte množství pohybu a pobytu venku na čerstvém vzduchu. Dotýkejte se stromů, nabíjí energií.
3. Jezte a pijte s mírou, několik menších porcí během dne, sladké dopoledne, menší večeře, lehkou variantu nápojů.
4. Obohaťte jídelníček o čerstvé ovoce a zeleninu, mají víc živin, proto stačí i podstatně menší množství k pocitu naplnění.
5. Zelené klíčky a výhonky jsou zdrojem potřebných látek v té nejlepší formě, jídelníček mohou vylepšit i čerstvě utržené mladé rostlinky a květy.
6. Problematický je bílý chleba a pečivo, tělo zatíží, unaví, zakyselí. Přispívá k zánětům. Zkuste omezit bílou rýži, nudle a další těstoviny, pizzu.
7. Při jarním nachlazení pomáhá dát si jídlo ostřeji kořeněné.
8. Berte i problémy s humorem a nadhledem.
9. Pěstujte hezké vztahy s rodinou a přáteli.
10. Radujte se z maličkostí.

Zdroj: ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  » Zdraví  

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření