Michelinský kuchař Roman Paulus si vaření užívá - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Michelinský kuchař Roman Paulus si vaření užívá

zdroj: bezlepkovadieta.cz

Praha | Restaurace Alcron v hotelu Radisson, kterou vede Roman Paulus, patří dlouhodobě k nejlepším na české scéně. V roce 2012 si Paulus vyvařil michelinskou hvězdu jako první český kuchař spolu s Oldřichem...

 

Sahajdákem, a už ji třikrát obhájili. Je také držitelem titulu Kuchař roku 2009/2010. Patří k lidem, kteří dělají svoji práci naplno, a propaguje ji v mediálních kampaních a v televizních a rozhlasových pořadech. V neděli mu bude čtyřicet.
    Paulus jen málokdy dává najevo emoce. Většinou ho charakterizuje mírný úsměv. Jeho podnik Alcron má stoletou tradici a kromě rybích pokrmů, které jsou tamní specialitou, sází i na tradiční českou kuchyni. Paulus sám nejraději vaří rizota všeho druhu, vyhlášená je i jeho svíčková.
    "Zkoumám hlavně nové receptury, nové postupy. A taky stavím tým, jsem trenér. Není důležité, jak kuchyně vaří, když tam jsem, ale jak to běží, když mám třeba dovolenou," říká. V hotelu Radisson existuje kromě Alcronu ještě druhá restaurace La Rotonde, kterou taky řídí.
    Tajemství restauračních kuchyní začal pražský rodák (narozen 5. dubna 1975) poznávat po vyučení na začátku 90. let 20. století v Rakousku. V roce 1999 se přemístil do londýnského hotelu Savoy a poté vyrazil na půlroční cestu kolem světa na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.
    Zahraniční zkušenosti mu poskytly možnost seznámit se špičkovými službami a gastronomií, která se v ČR tehdy teprve probouzela. V roce 2000 začal pracovat pro hotely Hilton, nejprve ve Vídni a od roku 2002 v Praze. Do Alcronu přešel v roce 2008.
    O dva roky později zkusil psát internetový blog o jídle: "Byla to doba krize, kdy jsem chtěl něčím přispět a rozvířit diskusi o gastronomii."
    Z michelinské hvězdy, kterou získala jeho restaurace Alcron poprvé v roce 2012, měl velkou radost. Ocenění, které je dle Pauluse něco jako Oscar v kuchařském světě, mu přineslo i značný zájem médií a nabídky se začaly hrnout.
    V roce 2013 kývl na projekt obchodního řetězce Lidl, kde se utkává s populárním slovenským kuchařem Marcelem Ihnačákem v kuchařském ringu. Možné negativní reakce veřejnosti na tuto aktivitu mu nevadí: "Pro mě je tahle spolupráce obohacující a zábavná. Poznal jsem díky ní spousty nových zajímavých lidí a dokonce i míst, nejenom v Čechách, ale i v zahraničí."
    Nějaký čas měl Paulus pořad na rádiu Impuls, v televizi vaří v pořadu TV Nova Tescoma s chutí. Vaření je podle něj zábava, i když při něm někdy člověk přijde k úrazu: "Každý kuchař se někdy spálí. Párkrát jsem se říznul tak, že to bylo na šití."
    Osobně preferuje italskou kuchyni a svoji práci bere velmi zodpovědně: "Jídlo musí být každý den dokonalé nebo se dokonalosti alespoň blížit." A důležitější, než všechna ocenění, je pro něj spokojený host.

Zdroj: ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zajímavosti  

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření