Zdeněk Troška vydal další kuchařku Nebe v hubě - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Zdeněk Troška vydal další kuchařku Nebe v hubě

zdroj: archiv Metropolu

Praha | Dobrého jídla není nikdy dost, tvrdí režisér a scenárista Zdeněk Troška, který se označuje za všežravce. Před osmi lety uvedl na trh svou kuchařskou knihu pojmenovanou podle jednoho z receptů Nebe...

 

v hubě a nyní představil její pokračování pod názvem Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr.
    "Co je platná žhavá náruč manželky, nebo spíš, milenky, a srdce plné lásky, když je sporák studený a lednička prázdná," tvrdí populární filmař už na první stránce. Připomíná, že v první kuchařce sepsal mnoho jídel rychlých, chutných a hlavně snadných, která svede i jen pouhý návštěvník kuchyně, procházející většinou omylem kolem sporáku jako okolo dřímajícího dinosaura. V novince se podobně soustředil na pomazánky, saláty, polévky i polozapomenutá jídla, ale i na krmě, jejichž recepty ho při natáčení zásobily babky z jeho posledního babovřeského komediálního opusu.
    "Taková dobře připravená šumavská topinka je někdy víc než pugét tulipánů," dodal Troška, který své kulinářské návody v knize prozrazuje jaksi mimochodem, v rámci svého vyprávění a vzpomínek na veselé příhody z natáčení. Nic neváží ani neměří, přípravu podrobně nepopisuje a dodává, že je přece tisíc variací na dané téma, jen se nebát pokaždé vytvářet jiný originál.
    Nejprve prý výzvu šéfky bratislavského nakladatelství Noxi, aby připravil další kuchařku, když ta minulá vyšla během sedmi let pětkrát, odmítl. "Dneska už je přece všude tolik kuchařek a receptů v každém časopise, internetu a spousta televizních pořadů o vaření, že jen čekám, kdy začne vařit Hurvínek s Máničkou nebo Krteček," vysvětlil. Nakonec se však nechal ukecat, sedl si a vzpomínal, co dobrého za poslední dobu snědl, komu si řekl o recept a kam ho založil.
    "Je tolik jídel mezi lidmi, že je stojí za to připomenout a šířit dál," řekl Troška ČTK. Nejraději má lidové "vychytávky", přitom snadné a dobré. Uznává i cizokrajné kuchyně od Vietnamu přes Etiopii, Francii či Rusko. Miluje rajčata, vejce, luštěniny a těstoviny. Nedá dopustit na cibuli, česnek, marjánku, pepř a libeček - tady základ kuchyně našich babiček a o české kuchyni tvrdí, že je zdravá.
    "Lidi dneska mají málo času - a proto každý takový recept je s velkou radostí přijímán," dodal. Jako všežravec si prý nevybírá, ale nemusí dvě věci: škraloup na mléku a kozí sýr.

Zdroj: ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zajímavosti  

 » Zdraví  » Jídlo a pití