SZPI: Přes 5 % potravin obsahovalo při kontrole cizorodé látky - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

SZPI: Přes 5 % potravin obsahovalo při kontrole cizorodé látky

zdroj: archiv Metropolu

Brno | Přes pět procent šarží kontrolovaných potravin obsahovalo nadlimitní množství cizorodých látek. Vyplývá to z výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která loni zkontrolovala...

 

4807 šarží. V potravinách našla pesticidy, mykotoxiny, konzervanty či barviva, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.
    Nejvyšší míru prohřešků inspekce zjistila při kontrole obsahu barviv. Odebrala 398 vzorků, nevyhovujících byl 42 šarží. "Ve 22 případech se jednalo o výrobky, u kterých legislativa přibarvování jednoznačně zakazuje, například víno, hroznový mošt, med, koření či výtažky z bylin. V ostatních případech nebyla přítomnost barviv vyznačena na obale, což je porušení povinnosti při označování potravin," vysvětlil Kopřiva.
    Téměř 1100 vzorků kontrolovala na obsah reziduí pesticidů, 12 jich bylo pozitivních. Šlo o zelený čaj, papriku, koriandr, hlívu ústřičnou, žampiony a doplňky stravy, konkrétně o grapefruitový extrakt a grepový sirup s betaglukanem.
    Na přítomnost mykotoxinů prověřila 600 vzorků a nevyhovující hodnoty rozbor prokázal u šesti šarží potravin, a to u rýže, pistácií a sušených fíků, v rozinkách a mleté paprice.
    U chemických látek v potravinách inspekce kontrolovala hodnoty minerálních látek a zároveň kontaminujících prvků, zejména arzenu, cínu, olova, kadmia, mědi či rtuti. SZPI odebrala ke kontrole 612 vzorků potravin. "U tří vzorků jsme zjistili nevyhovující hodnoty. Jednalo se o překročení nejvyšší povolené hodnoty přítomnosti olova v doplňcích stravy a přítomnosti mědi ve víně," řekl Kopřiva.
    Konzervanty SZPI prověřovala u 1056 vzorků potravin, nevyhovující bylo 51 vzorků. Ve 43 případech šlo o překročení maximálního povoleného limitu pro přítomnost konzervační látky, v osmi případech chyběl údaj na obale.
    Kontrola přítomnosti cizorodých látek v potravinách je jednou z kontrolních priorit SZPI. "V letošním roce se této oblasti taktéž intenzivně věnujeme," doplnil Kopřiva.

Zdroj: ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

 » Zdraví  » Zdraví  

 » Zajímavosti