Češi si oblíbíli kvalitní čokoládu, rádi si za ní připlatí - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Češi si oblíbíli kvalitní čokoládu, rádi si za ní připlatí

zdroj: archiv Metropolu

Česká republika | V ČR v posledních letech roste spotřeba čokolády. Bez ohledu na vyšší cenu však jsou lidé stále ochotnější si připlatit za kvalitnější produkty. Tvrdí to alespoň prodejci, kteří o víkendu nabízejí...

 

své zboží na čokoládové show v budově 14|15 Baťova institutu ve Zlíně. Návštěvníkům show ukazuje rozmanitost použití a druhů čokolády od pralinek až třeba po čokoládu určenou pro kosmetiku.
    Podle Českého statistického úřadu snědl loni každý obyvatel Česka v průměru 6,7 kilogramu čokolády a čokoládových cukrovinek. V roce 2011 to bylo méně o 400 gramů a v roce 2004 činila podle statistiků tuzemská spotřeba čokolády a čokoládových cukrovinek jen 4,7 kilogramu. "K našemu štěstí stoupá poptávka po kvalitní čokoládě," řekla ČTK Alena Trávníčková z Prahy, která prodává čokoládu třetím rokem.
    Podle ní lidé sice stále kontrolují cenu, která však pro ně mnohdy nakonec nebývá rozhodující. "Když chcete někomu dát hezký dárek nebo si i sám pro sebe na chuť koupit něco dobrého a víte, že to má vnitřní kvalitu a nejenom hezký obal, tak do toho ty peníze dáte," doplnila Trávníčková. Návštěvníci Baťova institutu její slova potvrzovali. "Jednou za čas si člověk přece může dovolit zahřešit," řekla s úsměvem Jana Marková ze Zlína.
    Kromě čokolády z Belgie, Švýcarska, Francie či Jižní Ameriky si lidé o víkendu ve Zlíně mohou prohlédnout i na 600 obalů různého stáří od čokolád z celého světa, kde nechybějí ani adventní kalendáře a obrazy malované čokoládou. Mohou se i poučit na kulinářských přehlídkách. Kuchaři při nich vytvářejí kromě dezertů i slaná jídla, jejichž surovinou je čokoláda.
    "Dnes třeba děláme vepřovou kotletu a těstoviny, obojí s čokoládou. Chceme tak ukázat, že čokoláda není jen na dezert, ale může z ní být i dobrá omáčka," řekl ČTK pořadatel přehlídky Chris Delattre, Francouz, který žije deset let v Olomouci. Česko se svou show objíždí od roku 2010. Podle něj Francouzi jedí čokoládu častěji a na rozdíl od Čechů si více potrpí na kvalitu. Přestože se situace zlepšuje, pořád máte co dohánět, mínil Delattre.
    Čokoládová show v Baťově institutu potrvá do neděle.

 

zdroj: www.ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zajímavosti  

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

Diskuse k článku

 

Vložit nový příspěvek   Sbalit příspěvky

 

Zatím nebyl uložen žádný příspěvek, buďte první.

 

 

Vložit nový příspěvek

Jméno:

Pohlaví:

Muž, Žena

E-mail:


(Vyplňte pouze tehdy, jestliže chcete být informování o odpovědích na váš příspěvek)

Předmět:

Příspěvek:

 

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření