Konec pirožků a nouze, Moskva objevuje street food - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Konec pirožků a nouze, Moskva objevuje street food

zdroj: archiv Metropolu

Moskva | Burger s provensálskou majonézou, farmářská šunka s celerovou omáčkou či lodička ze smažených nudlí po asijském způsobu: Moskva se pobláznila do gastronomického street foodu, který se šíří...

 

zejména v parcích metropole a dokonce mu byl věnován festival. Píše o tom agentura AFP.
    Street food, pouliční kuchyně, je móda původem ze Spojených států a plně se ujala v Paříži, kde se hamburgerům a různým salátům dostalo solidní gastronomické úrovně. Letos v létě v moskevských parcích vyrostla spousta kiosků a obchůdků jako houby po dešti a umožnila tak úředníkům, mládeži či rodičům s kočárkem obědvat venku na vzduchu a v zeleni.
    "Gastronomické návyky se mění velmi rychle a k lepšímu," konstatuje Brit Daniel Phippard z restaurace Jernik. Na festivalu předložil návštěvníkům chutná "skotská vejce" s paštikou ze zajíce s lanýži, která servíroval v kornoutech z listů časopisu.
    Po potravinovém nedostatku za sovětských časů a po desetiletích izolace se Moskvané před 20 lety vrhali útokem na restaurace MacDonald a jim podobné, které se všude objevovaly. Dnes, kdy do Moskvy přichází západní tendence "měšťáckého bohéma", lidé hledají to, co je dobré, originální a zároveň nepříliš drahé.
    "Lidé se dnes chtějí dobře najíst všude, aniž by museli do restaurace a platit vysoké účty," zdůrazňuje Alexej Zimin.
    Příslušníci moskevské střední třídy podle něho hodně cestovali a na svých cestách hodně ochutnali. Nyní chtějí najít v Moskvě, stejně jako v Londýně či v New Yorku, jídlo vymykající se všednosti, avšak ne složité, které by jim chutnalo a k němuž by se rádi vraceli.
    To pochopil šéf gastronomického bistra Delicatessen Ivan Šiškin, který si v parku Ermitáže otevřel maličký obchod. Podává zde nápadité sendviče každý den s jinou polévkou. Jednou týdně rovněž vaří v dodávce kůzlečí s pyré z rohlíčkových brambor, které začal podávat na festivalu.
    Francouzský šéfkuchař Régis Triquel žijící v Moskvě připravil slaný zákusek z lístkového těsta s telecí paštikou, hruškami a koňakem, aby tím vzdal čest tradičním ruským pirožkům. Tato anglosaská móda street foodu se podle něho musí přizpůsobit místním tradicím.
    Jeho pobyt v Moskvě dobře ukazuje vývoj gastronomie v Rusku. Před čtyřmi lety jej pozval ruský magnát Alexander Mamut do svého pivovaru Most. Tady se stejně jako mnozí další francouzští šéfkuchaři v Moskvě pustil do "vysoké gastronomie". Před rokem se rozhodl pozměnit jídelníček a podávat domácí kuchyni.
    Rusko mělo už dávno vlastní street food se svými pirožky a čebureky, které se za sovětských časů prodávaly na ulici, zdůrazňuje Régis Triquel.
    "Rusové rádi dobře jedí a mají rádi, když jsou porce velké," zdůrazňuje ruský šéfkuchař Vladimir Muchin, který se rovněž pouští do street foodu. "Dnes je to pro kuchaře čest vařit pro lidi na ulici a ukazovat, co všechno dokáže," dodává.

 

Zdroj: afp.com

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zajímavosti  

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření