Štíhlé linie lze podle výživových poradců dosáhnout i bez hladovění - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Štíhlé linie lze podle výživových poradců dosáhnout i bez hladovění

zdroj: archiv Metropolu

Praha | I s plným talířem a bez hladovění je podle nutriční terapeutky Sandry Miloševičové možné dosáhnout štíhlé linie. Jde to za pomoci volumetriky, která zohledňuje hustotu potravin. Čím hustější potravina,...

 

 tím více kalorií. Sto gramů sušených brusinek má stejnou energetickou hodnotu jako 900 gramů čerstvých plodů. Sušené ovoce člověk sní, ani si to neuvědomí, sníst ale naráz téměř kilo brusinek nedokáže. Kalorický příjem je nižší a člověk hubne, řekla odbornice ČTK.
    Upozornila, že volumetrika není dieta, ale výživový přístup. Může se stát součástí zdravého životního stylu, který vedle zdravého stravování musí zahrnout i dostatek pohybu.
    Volumetrika počítá s psychologickým efektem plného talíře, proto se k ní uchylují lidé, kteří jsou zvyklí nakládat si na talíř hodně jídla. Když si dají místo krajíce chleba půl balíčku pufovaných chlebíčků, talíř je plný, na objem toho snědli víc a cítí se zasyceni i menším množstvím kalorií.
    Na talíř ovšem je potřeba vybírat potraviny s nižším obsahem kalorií. Je rozdíl, když polovinu talíře zabírají knedlíky, čtvrtinu tučné maso a zbytek smetanová omáčka, nebo polovinu zabírá salát či jiná čerstvá zelenina, čtvrtku ryba a na čtvrtce je pufovaný chlebíček. Oba talíře jsou plné, jeden ale je kalorickou bombou a po druhém se hubne.
    Název volumetrika je používán až v poslední době, výživoví poradci ale znají její principy už dlouho. Radí je lidem, kteří se marně snažili zhubnout. Buď drželi hladovku, nebo se celou dobu omezeného jídelníčku těšili, až se zase pořádně najedí. Dieta jim nechutnala, stresovali se a po skončení diety se vrátili k tomu, co jedli dřív, takže zase přibrali.
    "Zásadní je, aby se člověk při hubnutí cítil dobře, 65 procent úspěchu je v psychice," upozornila odbornice. Jíst by se mělo pět až šest porcí denně, drůbež, ryby, čerstvé ovoce a zelenina, mléčné výrobky s nižším obsahem tuku. Klasické pečivo lze nahradit pufovanými chlebíčky, zvýší se tak příjem vlákniny, která přispívá k prevenci rakoviny.
    Volumetrika se podle Miloševičové užívá i v nemocnicích, není ale vhodná pro onkologické pacienty, lidi trpící anorexií či s akutním onemocněním, jako třeba chřipka.

 

zdroj: www.ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

 » Zdraví  » Zdraví