Michelinskou hvězdičku obhájily v ČR restaurace Alcron a Degustation - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Michelinskou hvězdičku obhájily v ČR restaurace Alcron a Degustation

zdroj: archiv Metropolu

Praha | Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohême Bourgeoise obhájily loňské ocenění a získaly jednu hvězdu v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Uvedla to...

 

na svých internetových stránkách společnost Michelin. Šéfkuchaři obou restaurací, Roman Paulus z Alcronu a Oldřich Sahajdák z Degustation Bohême Bourgeoise, byli už loni prvními dvěma Čechy, kteří ocenění získali.
    Novinkou v letošním roce je ocenění pro pražskou restauraci Aureole v kategorii Bib Gourmand - "dobré jídlo za přijatelné ceny". Ocenění opět v této kategorii obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi, Divinis a Sansho. Vyškrtnuta byla pouze restaurace Monastery, která zanikla.
    "Upřímně, čekal jsem víc, ale lepší je, když obhájily. Ono je těžší obhájit než získat hvězdy. Za sebe jsem maximálně spokojen," řekl dnes ČTK mluvčí české odbočky Michelinu Daniel Cahel, který osobně přál vítězství také restauraci Sansho. Poprvé podle Cahela michelinskou hvězdu dostala letos i restaurace v Polsku.
    "Získat hvězdu je jedna věc, obhájit je druhá. Byl to krok, který jsme si přáli a jsme rádi, že to tak dopadlo. Na druhou stranu si myslím, že jsme za ten rok měli i slabší místa, protože to bylo jiné než předtím. Očekávání hostů bylo jiné. Z toho důvodu je pro nás hodně věcí poučením, abychom vařili čím dál tím líp," reagoval šéfkuchař Paulus z Alcronu.
    Restaurace v pražské Štěpánské ulici byla historicky založena jako rybí, Paulus zavedl i jídla vegetariánská a masová, nicméně základ stále tvoří mořské plody a ryby. Jídelníček se zakládá na jednoduchosti a řemeslu, aby vynikla podstata surovin. K oblíbeným jídlům podle Pauluse patří například krémová polévka z humrů s kukuřicí.
    Taktéž šéfkuchař Sahajdák z Degustation Bohême Bourgeoise má z ocenění velkou radost, protože se svým týmem splnil očekávání. Hvězda jim prý dodala sebedůvěru. Snaží se podle svých slov do menu zařazovat stále novinky, zaměřuje se na "zapomenuté" čerstvé suroviny od tuzemských farmářů a chce pozvednout českou kuchyni. "Třeba teď máme kapří líčka...pro nás je to maso podobné ústřici," řekl ČTK Sahajdák.
    Cahel upozornil, že michelinská hvězda je "oskarem" v gastronomické branži a získat i jednu hvězdu je velkým úspěchem. "O dvou nebo třech hvězdičkách si mohou šéfkuchaři nechat zdát. Tím, kdo má nejvíc hvězdiček, celkem 28, je Joël Robuchon, to je top šéfkuchař," uvedl. Slavný francouzský šéfkuchař patří ke světové špičce. Jeho restaurace jsou rozesety po celém světě, od Paříže a Monaka přes New York a Las Vegas až po Tokio, Macao a Hongkong.
    V pondělí 11. března uplynulo pět let od udělení první pražské hvězdy Michelin. Nejvyšší ocenění v minulosti v Česku získal hned třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Poté ale odešel do Petrohradu.
    Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2013 vychází v angličtině a zaměřuje se na obchodní klientelu a turisty navštěvující významná evropská města. Dostupný je v tištěné podobě a na webové stránce Viamichelin.com, kterou ročně navštíví více než 400 milionů lidí. 

 

 

Vizitky restaurací Alcron a La Degustation Boheme Bourgeoise

 

Vizitky pražských restaurací Alcron v hotelu Radisson a La Degustation Boheme Bourgeoise, které obhájily hvězdičku v novém gastronomickém průvodci Michelin:

 


    La Degustation Boheme Bourgeoise
 
    (www.ladegustation.cz)
    - vznikla v roce 2006 jako první degustační restaurace v Česku;
    - spolumajitelem a šéfkuchařem je Oldřich Sahajdák;
    - restaurace se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století (menu je sestaveno z receptur Marie B. Svobodové z roku 1894), nabízí i mezinárodní degustační menu;
    - hvězdičku v gastronomickém průvodci Michelin získala poprvé loni;
    - v letech 2009 a 2010 restaurace vyhrála českou anketu Maurerův Grand Restaurant;
    - v roce 2010 získala Cenu Jaroslava Vašaty určenou pro úspěšný český gastronomický koncept;
    - restaurace je součástí gastronomického konceptu Ambiente;
    - Sahajdák (nar. 1975) má profesní zkušenosti z Německa, Itálie, Portugalska, Nového Zélandu i prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu (C.I.A.), pracoval v několika restauracích Ambiente.

 

 

 

    Restaurace Alcron v hotelu Radisson Blu Alcron

    (www.alcron.cz)
    - hotel Alcron byl otevřen v roce 1932; jeho investorem, stavitelem a architektem byl Alois Krofta;
    - v roce 1948 byl hotel znárodněn a po roce 1990 zrestituován; budovu získala rakouská společnost CROWN WSF Co., která začala s rekonstrukcí, později uzavřela dohodu o řízení hotelu se společností Radisson SAS; v roce 1998 byla rekonstrukce dokončena;
    - hvězdičku v gastronomickém průvodci Michelin získala poprvé loni;
    - restaurace Alcron se pravidelně umísťuje v TOP 10 žebříčku nejlepších restaurací v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant (v roce 2009 se umístila na 1. místě), je také několikanásobným držitelem ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award;
    - šéfkuchařem hotelu je Roman Paulus (ročník 1975), držitel titulu Kuchař roku 2009/2010;
    - Paulus, který do Alcronu přišel v roce 2008 z pražského hotelu Hilton, kariéru zahájil začátkem 90. let v Rakousku, působil ve známém hotelu Savoy v Londýně a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.

 

zdroj: www.ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  » Jídlo a pití