Maurer: Restaurace se chlubí, že mají suroviny z lokálních farem - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Maurer: Restaurace se chlubí, že mají suroviny z lokálních farem

zdroj: archiv Metropolu

ČESKÁ REPUBLIKA | Identifikovatelní dodavatelé z místních farem se začínají prosazovat v kvalitních restauracích v ČR i ve světě. Provozovatelé restaurací se pyšní tím, že vědí, z jakého místa a jaké farmy je...

 

surovina, a v jídelním lístku jmenují, že mají kozí sýr z beskydské biofarmy anebo řepu z dobrozemě, řekl dnes ČTK pořadatel gastronomické přehlídky a vydavatel gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavel Maurer.
    Od 15. ledna do konce února budou moci hosté ve vybrané stovce podniků opět ochutnat luxusní pokrmy za nízké ceny. Čtvrtý ročník Grand Restaurant Festivalu, jehož se loni v ČR zúčastnilo 22.000 hostů, zahrnuje 101 restaurací, loni jich bylo 62. "Už jsme na kraji sil, spíše je budeme selektovat. Devět jich je v Plzeňském kraji, což je po Praze, jižní Moravě a Olomouckém kraji nejvíce," řekl Maurer.
    "Už máme dvojnásobný počet rezervací oproti loňsku, celkem 13.000," uvedl Maurer. Podle něj se gastronomie v ČR za poslední roky výrazně zlepšila a restaurace v regionech už jsou kvalitou zcela srovnatelné s Prahou a lidé už se naučili ozvat, když jim jídlo nechutná.
    "Gastroturisté už tvoří minimálně 40 procent návštěvníků Plzeňského kraje. Prohlídky atrakcí a památek spojují spojují stále více s kvalitním jídlem a návštěvou pivovarů a dalších výrobců nápojů," řekl krajský radní pro cestovní ruch Jiří Struček (ČSSD).
    Přehlídka letos místní producenty více podporuje. Už 40 procent z téměř 850 restaurací v Maurerově průvodci nabízí pokrmy z těchto surovin a řada z nich je schopna je identifikovat, zbytek nakupuje "jen" na farmářských trzích. "Ikonka říká, že to jsou farmářské nebo dokonce bioprodukty," uvedl. Některé restaurace mají subdodavatele, které si samy "vychovaly". Pevné dodavatelskoodběratelské vztahy podporují také farmáře. Když víte, že každý týden tu zeleninu někdo koupí, tak se můžete starat o to, aby byla pěkná, a můžete ji hýčkat, uvedl.
    "Včera jsem se ptal jednoho restauratéra, který má v Beskydech biofarmu na jehňata. Uvedl, že je to pro něj levnější, než když si koupí mražený z Nového Zélandu. Potvrdil ale, že je to větší časová investice, že musí farmáře najít a vycvičit ho. Pak ale může garantovat, co zvíře jedlo a zda bylo zdravě poražené," řekl Maurer. Zákazníků, kteří to vyžadují, přibývá. Pokud číšník vysvětlí, odkud je surovina a že je k jídlu vhodné to a to víno, vzrůstá chuť hosta i obrat provozovny.
    "Ital, když chce jít na dobré jídlo, tak jede klidně 30 kilometrů, což je pro nás strašná komplikace," uvedl Maurer.
    Podle něj je lepší vzít si kus chleba s máslem, než jíst polotovary. Předpřipravené pokrmy považuje za nejhorší civilizační trend doby. "Sice nám umožní, že se rychleji najíme, ale zničí nás zevnitř a jednou v životě zjistíme, že to bylo špatně," uvedl Maurer. Podle něj je naše strava "hrozivá" a může s ní souviset, že v ČR je nejvyšší výskyt rakoviny konečníku a tlustého střeva a "nikdo neví proč".

 

zdroj: www.ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  » Zdraví  

 » Zdraví  » Jídlo a pití