Pokuty za nekvalitní potraviny by se mohly zvýšit na trojnásobek - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Pokuty za nekvalitní potraviny by se mohly zvýšit na trojnásobek

zdroj: archiv Metropolu

PRAHA | Se sankcemi pro prodejce nekvalitních potravin zvýšenými na trojnásobek počítá novela zákona o potravinách, kterou představilo v úterý ministerstvo zemědělství. Předloha má také sjednotit dozor...

 

nad stravovacími zařízeními, tedy například fast foody nebo restauracemi.
 
V současnosti je výše pokuty maximálně jeden milion korun. V novele ministerstvo počítá s třemi miliony korun, navíc by měly vzrůst i postihy pro prodejce nekvalitních potravin. Jde o případy, kdy jsou například potraviny uchovávané v nesprávném prostředí nebo nebyly správně označené. Z nynějších tří milionů korun se hranice možné pokuty posune na 10 milionů korun. "Nejvýraznější sankce za nedodržení bezpečnosti potravin nebo uvádění spotřebitele v omyl zůstávají na 50 milionech korun," doplnil Jindřich Fialka, ředitel odboru potravinářské výroby a legislativy ministerstva.
 
Novela bude mít celkem 20 věcných bodů a více než 100 novelizačních bodů technického charakteru. Ministerstvo předlohu poslalo do meziresortního připomínkového řízení. "Do vlády by mohla zamířit na začátku příštího roku," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), podle kterého jde o největší zásah do potravinového práva za posledních 15 let. Pokud předloha projde legislativním procesem, měla by začít účinkovat od prosince roku 2014.
 
Dozor nad fast foody nebo restauracemi by měla mít Státní veterinární správa (SVS), která by dohlížela na potraviny živočišného původu, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) by dozorovala rostlinnou oblast.
 
To se ale nelíbí ministerstvu zdravotnictví, které dosud restaurace kontrolovalo prostřednictvím hygienické služby. Nyní by hygieny mohly kontrolovat pouze v uzavřených zařízeních, tedy ve školních jídelnách nebo v lázeňských zařízeních. "Existuje k tomu usnesení vlády, které říká, že se mají věci zjednodušovat," řekl Bendl na dotaz, zda o věci již diskutoval s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Hygiena by podle Bendla i nadále ve své kompetenci ochranu veřejného zdraví.
 
SVS se změnami souhlasí. "Říkáme, že veterinární dozor funguje od vidlí po vidličku, ale zde v restauracích jako kdyby byla určitá mezera," řekl Mediafaxu mluvčí SVS Josef Duben, podle kterého by mohly být nyní kontroly účinnější. Veterináři ale s novými povinnostmi nedostanou ani přidáno, ani větší personální kapacity. Odchodů odborných pracovníků se mluvčí neobává. "Že by od nás lidé odcházeli ze strachu, se nebojím. Veterináři, když to řeknu lehčeji, mají pro strach uděláno," uzavřel mluvčí.
 
Ministerstvo poslalo do legislativního procesu také novelu zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI), inspektoři by měli mít větší možnosti na pozastavení nejakostních nebo klamavých potravin. Na náklady kontrolovaných osob by se také mohly dělat laboratorní rozbory potravin, pokud by spadaly pod hlavičku klamavých nebo nejakostních. Dosud měla SZPI tuto možnost pouze u zdravotně závadných výrobků.

Tématické zařazení:

 » Zdraví  » Jídlo a pití