Staré a špatně skladované potraviny jsou v obchodech na denním pořádku, zjistili veterináři - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Staré a špatně skladované potraviny jsou v obchodech na denním pořádku, zjistili veterináři

PRAHA | Starý salám, prošlé zavináče a kuřecí játra nebo špatné skladování výrobků jsou prohřešky, které objevili kontroloři Státní veterinární správy (SVS) v uplynulých dnech. O nebezpečných potravinách na pultech informoval ve čtvrtek mluvčí SVS Josef Duben.

 

"Nejčastější prohřešky, které mohou mít přímo dopad na zdraví lidí, se týkají dodržování stanovené teploty při prodeji zejména sýrů, ale i masa nebo sádla," upřesnil mluvčí.

V Jihomoravském kraji zjistili inspektoři v Břeclavi prodej 27 balení sádla po 600 g při teplotě prakticky 20 °C, přičemž stanovená teplota je 5 °C. V kraji také odhalili prodej pařených sýrů při teplotě přes 21 °C. Přitom teplota se má pohybovat okolo 4 až 8 °C.

Problémy s teplotou zjistili veterináři na farmářských trzích také v Praze "Šlo o 15 kilogramů špekáčků, šest kilogramů šunkové tlačenky, 26 kilogramů zabijačkové tlačenky, šest kilogramů sekané. Zaznamenané teploty byly od 10 do 32 °C. Dále u zhruba 60 kilogramů slovenských produktů – žinčice, másla a sýrů - byla zjištěna teplota okolo 15 °C. Problémy byly také s teplotou čerstvého ovčího sýra a polotvrdého sýra, celkem okolo 20 kilogramů, skladovaného při teplotě mezi 10 až 15 °C," vyjmenoval Duben. V Moravskoslezském kraji zjistili například inspektoři v prodejně ve Frýdku-Místku prodej masných výrobků, které byly skladovány v teplotě nad 12 °C.

Ve Středočeském kraji v Netvořicích u jednoho výrobce libových párků našli inspektoři listerii, v Olomouckém kraji v Mohelnici u jednoho výrobce zase byla salmonela v drůbežím polotovaru marinovaná kuřecí křídla. "V obou případech byl nařízen zákaz uvádění do oběhu a nařízena sanitace výrobního zařízení," dodal mluvčí.

V Plzeňském kraji veterinární inspektoři prokázali téměř o 20 procent více tuku v chodské pomazánce. V Jihomoravském kraji ve dvou případech nedoložil výrobce doklady k prodávaným vejcím a na farmářském trhu v Hodoníně neuvedl prodejce u polských vajec úplné údaje pro spotřebitele.

Inspektoři krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj v Hranicích u Aše objevili prodej šunkového točeného salámu, který měl prošlé datum použitelnosti, v Moravskoslezském kraji zase šlo o prodej 780 sklenic prošlých zavináčů a v Hradci nad Moravicí téměř čtyři kilogramy prošlých balíčků s kuřecími játry a srdci. Ty navíc posléze prodejce zmrazil a prodával jako zmrazené.

"Ve všech uvedených případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a dotyčné subjekty musejí počítat s následnými kontrolami," uzavřel Duben.

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zdraví  » Jídlo a pití