Výrobci melou do populární Vysočiny šlachy a separáty, v salámu je i málo masa, zjistila SZPI - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Výrobci melou do populární Vysočiny šlachy a separáty, v salámu je i málo masa, zjistila SZPI

KOSTELEC U JIHLAVY | Pět z deseti salámů Vysočina v obchodech v Jihomoravském kraji nevyhovělo požadavkům na kvalitu stanovenou potravinářskou vyhláškou. Ve středu to řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michal Spáčil. Závadné salámy zachytili inspektoři v řetězcích Tesco, Lidl, Spar a Billa.

 

Společnost Kostelecké uzeniny z Kostelce u Jihlavy do svých salámů ve třech případech mlela separáty, v uzeninách byl i nižší podíl svalové hmoty a nadlimitní aktivita vody. Stejné závady našli inspektoři i u dvou salámů vyráběných řezníky firmy Pejskar a spol. z Police nad Metují.

"Čtyři vzorky salámu vykazovaly přítomnost kostní drti, což indikuje použití strojně odděleného masa neboli separátu. To je však pro uzeniny prodávané jako salám Vysočina nepřípustné," řekl Spáčil.

Tři ze závadných vzorků navíc podle mluvčího nevyhověly co do takzvané aktivity vody, což se může negativně projevit na trvanlivosti výrobku. "Dva vzorky pak nedosáhly požadované hodnoty pro obsah čisté svalové bílkoviny," řekl Spáčil.

Výrobcům a prodejcům, u kterých inspektoři nekvalitní salámy zachytili, uložila SZPI podle mluvčího opatření k nápravě. "Zahajujeme s nimi správní řízení o uložení pokuty," řekl Spáčil.

Na špatné salámy přišli inspektoři při cílené kontrole. Spáčil agentuře Mediafax řekl, že SZPI bude v kontrolách konkrétních masných výrobků pokračovat i v ostatních regionech České republiky.

Tématické zařazení:

 » Zdraví  » Jídlo a pití  

 » Zdraví  » Zdraví